Köyümüz Ankara-İstanbul karayolunun 90. kilometresinde Kızılcahamam' a 9 km uzaklıkta bir vadinin içinde poyraz yelinin sefkatle kucakladığı şirin bir köydür.Köyümüz ulaşım bakımından çok özel bir mevkidedir.İstanbul-Ankara yolu Hemen köyümüzün önünden geçmektedir.Köyümüzde 2 Adet dinlenme tesisi mevcuttur.Köyümüzde yaygın olarak sebze tarımı yapılmaktadır.Köyümüz fasulyesiyle meşhurdur.Ankara-İstanbul yolunda yolculuk etmişseniz ve de Yanıkkoy fasulyesiyle tanışmamışsanız bu sizin için büyük bir eksikliktir.Yanık, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir köydür.
Her ne kadar Yanık Mahallesi ile aynı ismi taşımış olsak da Yanık hakkında bir bilgim yoktur,ben kendi Mahallemiz olan Özbekler hakkında dedelerimden duyduğum kadarı ile köyümüzün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Söylentilere göre Özbekistan göçmeni olduğu söylensede aslında Merhum Seyit Ahmet Dedemizin söylediğine göre köyün karşısındaki dağda Rumlar, Arkasındaki dağda da Rumlar olunca Türklerin olduğu bizim köye ÖZ denilmiş burda Türklere ait bi karakol varmış ÖZ'ü bekleyen manasında ÖZBEKLER denilmiş. Köyümüz toplam 45 hane civarında iken son senelerde 22 haneye kadar düşmüş 2000 li yıllarda 116 olan köy nüfusumuz 75 lere kadar düşmüştür.
Köyde sayımalarımıza göre 11 hane Öztürk, 8 hane Kalender, 6 hane Özbekli, 5 hane Özbek, 6 hane Özbekler soyadını taşıyan aileler bulunmaktadır.Barajdan su mücadelemiz ve domuzlarla mücadelemizi kaybetmemiz sonucunda tarım bitmiş durumdadır.Yaz aylarında suların kesilmesi, tam fasulyenin toplanacağı zaman domuzların istilası tarımı bitirmiştir. Köyde susuzluk ve işgücü nedeni ile bir zamanların kıymetli yerleri Karakaya mevkii ve Öte yaka mevkileri tamamen terkedilmiş sadece köyün önünde yetecek kadar tarım yapılmaktadır. Hayvancılık da bitmiş durumdadır. 2-3 yıl öncesine kadar 100-150 hayvanın olduğu köyde 5-10 hayvan kalmamıştır. Her evde bir tane merkep var iken 2-3 merkep ancak kalmıştır.Kızılcahamama çok yakındır 9 km. Hafta sonları stres atmaya iyi bir mekan.Dere kenarında balık tutabilirsiniz diyemiyecem çünkü çayda su yok:) dolayısıyle balık da yok:) Köyde herkes sülale ismi ile anılır işte bazı sülale isimleri: Ahmedağlar, Osmanağlar,Hasanlar, Çakırlar, Kasaplar, Sallar, İmamlar, Çavuşlar, Hacılar, Hocalar, Efeler, vs.
Kültür
Köyümüz geleneklerinde düğünlerimiz 2 gün sürmektedir.Yemekler yapılır eylenceler olur.İlk günü kına yakılır. Düğün yemeklerinde sütlü çorbo, taze fasulye, kuru fasulye, etli pilav,hoşaf, salata, mevsim meyvaları olur.Eylence kısmada ise eskilerin anlatımlarına göre köçekler davul, zurna, keman, saz eşliğinde oynatılırmış. O dönemin köçeklerini bolu, düzce, gerededen getirildiği söylenmektedir. Bayramlarda ise bayramın ilk günü başka köylerden nişanlı olan genç ile birlikte köyün gençleri toplanır kız tarafına bayramlaşmaya gidilirdi. Bayramlaşma sonunda yemek yenir yemek yiyen misafirler sofra tezgahının altına gönlünden kopan miktarında para bırakırdı.Aynı gençler kendi köylerindeki bütün hanelerle tek tek dolaşarak bayramlaşırdı.
Coğrafya
Ankara iline 90 km, Kızılcahamam ilçesine 10 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
> 2004 - Tüllerin Ahmet Özbekler Mahallesinden
1999 - Tüllerin Ahmet Özbekler Mahallesinden
> 1994 - Yetim Mehmet Yanık Mahallesinden
> 1989 - Kara Çavuş Yanık Mahallesinden
> 1984 - Salların Mehmet Ali Özbekler Mahallesinden
Daha eski -Hasanların Ahmet Özbekler Mahallesinden Daha eski -Halbeyin Oğlu Özbekler Mahallesinden
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.