İstanbul Kalamış Rotaract Kulübü / Istanbul Kalamış Rotaract Club

Bir aile olarak değişimleri yaşarken sürekliliği hedefliyoruz.

ROTARACT NEDIR ?

Rotaract "Rotary in Action" kelimelerinden alınarak Rotary Kulüplerinin gözetiminde kurulan ve 18-30 yaş grubuna hitap eden bir dernektir. Rotaract, dünya çapında yaygın bir hizmet ve meslek kuruluşu olan Rotary' nin bir gençlik projesi olarak 1960'lı yıllarda ortaya çıkmış ve 1968 yılından itibaren bir dernek halini alarak tüm dünyaya yayılmıştır. İlk kulüp 1968 yılının mart ayında Amerika'da North Carolina eyaletinin North Charlotte kentinde kurulmuştur.

Rotaract,üyelerinin şahsi gelişmelerinde kendilerine yardım edecek bilgi ve becerilerini arttırmak, toplumlarının fiziksel ve sosyal gereksinimlerine hitap etmek ve dostluk ve hizmet çerçevesinde dünyadaki bütün insanlar arasında daha iyi ilişkiler kurmak için genç kız ve erkeklere fırsat veren ve Rotary kulüpleri tarafından desteklenen kulüplerdir.

Rotaract kulüplerinde toplumsal, uluslararası ve mesleki gelişime yönelik hizmetlerin geliştirilmesi bireysel ve takım çalışmaları yoluyla teşvik edilirken gençlerin kişisel ve liderlik konularında gelişimleri sağlanır.

Rotaract üyeleri başka insanların hayat şartlarını iyileştirmenin yanı sıra, benzer hedef ve idealleri paylaşan kişilerle uzun yıllar sürecek sağlam dostluk bağları kurarak kendi hayatlarına da değerli bir katkı yaparlar. Rotaract'ın evrensel sloganı "Hizmet Yoluyla Dostluk" dur.



NEDEN ROTARACT KULÜBÜ VE KİMLER ROTARACT OLABİLİR?

Rotaract içinde yaşadığı toplumun sorunlarına karşı daha duyarlı davranan ve bu sorunların çözümü için bir şeyler yapmak isteği ile sürekli kendisini geliştiren bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunur.

Dernekler kanunu şartlarına uygun 18 ile 30 yaş arası gençler Rotaract üyesi olabilirler. Üyelikten önce bir süre "Aday üye" statüsünde toplantılara devam edilir. Bu sürede Aday üye Rotaract'ı, devam ettiği kulüp ise Aday üyeyi tanıma fırsatı bulur. Bu sürenin belli bir sınırı yoktur. Adayın kulüple kurduğu ilişkiyle doğru orantılıdır. Aday ne kadar çabuk kulüple kaynaşır, aktivitelere katılır ve görev alırsa süre o kadar kısalır. Liderlik potansiyeli taşıyan, sorumluluklarını bilen, ciddi, yetenekli, hizmeti ve ülkesini seven, değerlerini koruyan her gence açıktır.

Bir ROTARACT KULÜBÜ'nde farkında olmadan birçok eğitim ve tecrübeler elde edinilir.

- Disiplinli toplantı ve tartışma terbiyesi
- Toplumsal çalışmalar
- Düzen
- İnsanlar arası ilişkiler
- Karşılıklı sevgi ve saygı duyma
- Toplum önünde konuşma
- Ekip çalışması
- İşbirliği ve zamanlama alışkanlığı
- Boş vakitleri olumlu değerlendirme
- Sorumluluk üstlenme vs…

İşte Rotaract bütün bu yeteneklerin elde edilmesine yardımcı bir kurumdur. Rotaract, gençlerin sosyal ve mesleki hayatlarında geleceğe hazırlanmasında olumlu katkıları olan bir kurumdur.


"Bir Rotaract Kulübü tam olarak ne yapar?"

"Bir Rotaract Kulübü tam olarak ne yapar?" diye sorabilirsiniz. Rotaract Kulüpleri öncelikle kulüp üyelerinin ilgilerine dayanan çeşitli projeler ve aktiviteler organize ederler. Rotaract Programı içinde bütün kulüplerin değişik düzeylerde gerçekleştirecekleri 3 çeşit aktivite vardır: Profesyonel Gelişim, Liderlik Gelişimi, Hizmet Projeleri…. Bu üç aktivite birlikte olduğunda dengeli bir kulüp programı oluşturur ve her Rotaract'a önemli deneyimler ve kişisel gelişim için fırsatlar sağlar.
Profesyonel Gelişim: Bir kulübün profesyonel gelişim aktiviteleri, üyelerinin toplumlarındaki iş çevresi ve iş fırsatları anlayışlarını genişletmelidir. Bu aktiviteler, Rotaractlar'ın toplumlarının ekonomik gelişimindeki rolüne ışık tutmalıdır ve hizmet aktiviteleri boyunca gelişen yeteneklerin iş yerinde problemleri çözerken nasıl yardımcı olduğunu göstermelidir. Rotaract Kulübü, üyeleri için çeşitli profesyonel gelişim fırsatlarını sağlar. Bunlar;

Özel profesyonel ve meslek forumları
İş teknolojisi güncellemeleri
Yöneticilik ve pazarlama seminerleri
İş ve profesyonel ahlak üzerine konferanslar
İş başlangıçları için finans ve kredi seçenekleri üzerine sunumlar
Liderlik Gelişimi: Bir kulübün Liderlik gelişimi aktiviteleri, sadece üyeleri kişisel yaşamda daha etkili liderler yapmayı değil, aynı zamada onlara, güçlü kulüplerin nasıl geliştirildiğini ve kuvvetlendirildiğini, ilgili projelerle öğretmeyi amaçlar. Kulüp liderlerinin kazandığı en önemli başlıklar şunlardır:

- Toplum önünde konuşma yeteneğini geliştirme
- Rotaract programını potansiyel üyelere tanıtmak için teknikler
- Üyeler arasında fikir birliği sağlama
- Proje sorumluluklarını tanıtma ve fikir birliği sağlama
- Projelerin yayınlanması ve promosyonu için kanallar belirleme
- Kulüp gelişimini güçlendirmek için finansal kaynaklar bulma
- Proje başarılarını değerlendirme
Hizmet Projeleri: Rotaract hizmet projeleri hayat kalitesini evde ve dışarda arttırmak için yaratılmıştır. Bu projeler ekseriyetle, şiddet, uyuşturucu bağımlılığı, AIDS, açlık, çevre ve okuma yazma bilmeme gibi en kritik güncel meseleleri belirtir. Her Rotaract Kulüpten, biri topluma hizmet, diğeri uluslararası anlayışı teşvik için yılda en az iki büyük hizmet projesi tamamlaması istenir. Herbir proje, kulübün üyelerinin tamamını veya çoğunluğunu kapsamalıdır.
BİR ROTARACT KULÜBÜ'NDE YÖNETSEL YAPI
Rotaract kulübü üyeleri kulüp başkanının önderliğinde mesleki ve liderlik gelişim etkinliklerini, toplum ve uluslararası hizmet projelerini fon oluşturma ve sosyal etkinliklerini planlar. Bu planları inceleme ve onaylama görevi yönetim kuruluna aittir.Bir Rotaract kulübünün yönetim kurulu genel kurulda seçilmiş yöneticilerden oluşur. Bu yöneticiler:

Başkan
Geçmiş Dönem Başkanı
Asbaşkan
Sekreter
Sayman
ve gerekli görüldüğü hallerde görev verilen diğer yöneticilerdir. Yönetim kurulu, kulübün yürütme organıdır ve ayda en az bir kez toplanır. Arzu eden kulüp üyeleri de gözlemci olarak yönetim kurulu toplantılarına katılabilirler. Kulüp işlerinin olağan toplantılardan ziyade, yönetim kurulu toplantılarında görüşülmesi prosedür gereğidir. Yönetim kurulu, aldığı kararları en kısa zaman içinde kulüp üyelerine bildirmeli ve onların görüşüne sunmalıdır.
Gelecek dönem başkanı, görevi devralmadan önce kendi yönetim kuruluyla görüşmeli ve ortak bir çalışma zemini oluşturmalıdır. Bu toplantılar kulübün gelecek dönem etkinliklerinin ve geçmiş dönemlerin başarılı etkinliklerinin gözden geçirilmesi için önemli bir fırsattır. Unutulmamalıdır ki; kulüp başkanının yönetim kurulu üyeleri ile çalışmasındaki etkinlik, onun tüm kulübü yönetmesindeki başarısını gösterir.Yönetim Kurulu, aynı bir şirketin yönetim kurulu gibi, rasyonel hareket etmeli ve kulübün finansal yapısını riske atan etkinlikleri programına almamalıdır. Kurul, yönetsel sorumluluklarını yerine getirerek, aktif ve güçlü bir kulüp yapısının oluşması için hizmet etkinliklerinin, üyelik geliştirme ve fon geliştirme etkinliklerini dengeye oturtmalıdır.
Uluslar Arası Rotary'nin Yönetsel Yapılanmasında Rotaract Kulüplerinin Yeri

Uluslar arası Rotary, yönetimin ve denetimin kolaylaşması açısından bölgelere ayrılmıştır. Dünya üzerinde 530'a yakın Rotary bölgesinin herbiri bölge guvernörleri tarafından yönetilmektedir. Guvernör, bölgesindeki UR Yönetim Kurulu'nu temsil etmek üzere, Guvernör Saptama Komitesi tarafından seçilmiş deneyimli bir Rotaryen'dir. Bölgesindeki Rotaract kulüplerinin organizasyonunu ve gelişimini kendisinin atadığı Guvernör Temsilcisi ve Rotaryenlerden oluşan Bölge Rotaract Komitesi aracılığıyla takip eder. Bu komite, bölgede yeni Rotaract kulüplerinin kurulmasını, Rotaract kulüpleri arasındaki iletişimin sağlanmasını ve Rotaract görevlileri için bölge çapında eğitimler verilmesi için çalışır.

ROTARY NEDIR ?

Dünyada iyi niyet ve barışın korunmasına inanan ve bu alanda hizmet veren iş ve meslek sahibi Rotaryenlerin dünya ölçüsünde birleştiği bir kuruluştur. İnsanlığa hizmet veren tüm mesleklerde, yüksek ahlak standartlarının teşvik edilmesi hedefidir.
Rotary'nin amacı , bütün onurlu girişimlerin temeli sayılan hizmet etme idealini teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle;
-Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılmasını,
- İş ve meslekte erdemli olmanın bir değer olarak tanınması ve her Rotary üyesinin kendi meslek ve işini, topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltilmesini,
- Her Rotaryen'nin hizmet idealini kişisel işine olduğu kadar toplum hayatına da uygulamasını,
- Hizmet idealinde birleşmiş olan çeşitli iş ve meslek sahibi insanlar arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle, uluslararası karşılıklı anlayışı, iyi niyeti ve barış idealini geliştirmektir.
Rotary hizmet idealinin gerek bireysel gerekse toplu olarak pratikte uygulanmasını teşvik etme amacıyla bir araya gelen iş ve meslek sahibi insanların oluşturduğu dünya çapında bir dostluk örgütüdür. Rotary, hizmet idealini esas alarak, dünyanın her yerindeki uluslar arasında anlayış, iyi niyet ve barışçı ilişkilerin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve özendirilmesi için gayret sarf eder. Her Rotary Kulübü, toplumsal yaşamın yaygın olarak temsilini sağlamak ve Rotary'nin amacına hizmet etmek için, her meslekten seçer. Kalıcı dostlukların ilk adımı olarak, tanışıklığın geliştirilebilmesi amacıyla, olağan kulüp toplantılarına belli asgari sayıda katılma, üyeliğin devamı için şart koşulmuştur. Rotary Kulüpleri, Rotaryenlere kendi özel ya da iş ve mesleki yaşamlarında yüksek ahlaki standart örnekleri verme fırsatı sağlar. Her Rotaryenin dinsel ve siyasi görüşü, yalnızca kendisini ilgilendirir.
Bu esaslara göre Rotary;

- Bir anlayış ve yaşam biçimidir.
- Toplumsaldır ve gizli hiçbir yönü yoktur.
- Uluslararası tanışıklığı geliştirir.
- Dostluk ve arkadaşlığın gelişmesine olanak verir.
- İş ve meslek adamları arasında bilgi alışverişine fırsat sağlar.
- İş ve meslek adamlarına birbirine destek olma olanağı verir.
- Dostluk ve arkadaşlık ortamı içinde daha insancıl bir toplum yaratır.
- Üyelerin liderlik yeteneklerini geliştirerek yapıcı çalışmalarla topluma yararlı olmalarını sağlar.
- Dünya devletleri arasında ilişkilerin gelişmesine ve evrensel barışın sağlanmasına aracı olur.

ROTARY'NİN HİZMET İDEALİ : "KENDİNDEN ÖNCE HİZMET" OLARAK TANIMLANIR.

Bu bakış açısı tüm Dünya Rotaryenlerini içine alan bir tavrı belirtir ve bu hizmet ilkesi Dünya üzerindeki tüm insanları ortak bir amaç çerçevesinde bir araya getirir.

Rotary Farkı!

Rotary'nin temel yaklaşımı, insanlar ve uluslar arası ortak değer yargıları oluşturmak, insanları birbirine yaklaştırmak ve evrensel barışa katkı sağlamaktır.

Her ülkede bireyler , her şeyi devletten beklemeden Ülke sorunlarına sahip çıkarak hizmet verenlere destek olurlar. Bu, çoğu kez kişisel hareket tarzında değil, kişilerin bir araya geldikleri SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ eliyle gerçekleşir.

Rotary, diğer sivil toplum örgütlerinden farkı olarak bir yardım derneği ya da yalnız bir dostluk topluluğu değildir. Rotary'nin öngördüğü yardım sadaka veya iane şeklinde yapılmaz.

Rotary, 1915'te kurulan Kwanis, 1917'de kurulan Lions ve 1919'da kurulan Optimist ve Zonta gibi organizasyonlara örnek olmuş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, ve Kültür Organizasyonu UNESCO'nun kurulmasına zemin hazırlamış bir organizasyondur.

Tags:
Nonprofit Organization
Category:
Nonprofit Organization