(Biz) personelin iletisim/paylasım ve sosyal ağda bulusma sayfasıdır.
Paylasım ve yorumlardan kişiler şahsen sorumludur.
(Çağlayan)
İstanbul Adalet Sarayı en az 4 en fazla 19 kat olmak üzere birbirine bitişik 18 bloktan oluşmaktadır. Kapalı alanların toplamı 343.000 m2 dir.
İstanbul adalet sarayına İstanbul Adliyesi ve ek binaları (Sirkeci, Gülhane, Levent), Beyoğlu Adliyesi, Şişli Adliyesi, Fatih Adliyesi, Sarıyer Adliyesi ve Eyüp adliyesi olmak üzere 11 ayrı binada bulunan adliyeler 25 Temmuz 2011 – 22 Ağustos 2011 tarihleri arasında taşınmış, İstanbul Adliyesi adı altında birleşmiştir.
Adalet Sarayında duruşma salonları, hakim ve savcı odaları, ofisler, hizmet odaları, arşiv odaları, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, sağlık ünitesi, polis karakolu, kapalı otopark gibi bölümler yer almaktadır. Yapı içerisinde gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmesi amacıyla iç bahçeler ve orta avlulara yer verilmiştir. Çoğu mekanlara açılabilir kanat ilavesi ile yapının doğal havalandırılmasına olanak sağlayan cephe düzenlemeleri yapılmıştır. Bunların yanı sıra Adalet Sarayın’da mahkumun otoparktan, savcının ise kendi odasından direkt olarak duruşma salonuna girebileceği bir düzenleme sayesinde adliye kapısında birikme önlenmiş ve istenmeyen durumlar meydana gelmeyecek bir düzen planlanmıştır.
Adliye Sarayı Projesi’nde inşaat alanında dünyada uygulanan son teknolojiler kullanılmıştır:
• 62 bin metrekare su yalıtımı
• 185 bin metrekare ısı yalıtımı
• 93 adet asansör
• Yangın çıkışı için çeşitli ebatlarda bin 450 adet kapı
• Toplam 1 km uzunluğunda 48 adet yürüyen merdiven
Adliye binası modern mimari ile Türk mimarisinin birleşmesinden oluşmaktadır. Dışarıdan bakıldığında modern ve teknolojik bir bina olarak gözükürken, içinde bahçeler ve avlular gibi klasik Türk mimarisini simgeleyen öğeler de bulunmaktadır.
Kaynak: http://www.istanbul.adalet.gov.tr/sayfagoster.asp?pageno=11
----------------------------------------------------------------------------------------------------
İSTANBUL ADALET SARAYI
(Sultanahmet Adliyesi)
İstanbul’un en eski adliye binalarından olan Sultanahmet adliyesi Tarihi yarımada olarak adlandırılan Eminönü ilçesinin Sultanahmet Meydanı'nda, İbrahim Paşa Sarayı'nın arkasında yer almaktadır.
Ayasofya'nın doğu cephesinin karşısında yer alan eski Adliye Sarayı'nın (Darülfünun Binası) 3-4 Aralık 1933 gecesi yanmasından sonra, İstanbul önemli bir adliye binasından yoksun kalmış . Cumhuriyet'in ilk yıllarında, önemli kamu binaları büyük ölçüde Ankara'nın gereksinimleri olarak görüldüğünden, Devlet en az bir 10 yıl boyunca İstanbul'a bu alanda bir yatırım yapmaktan uzak durmuştur.
Adliye binasının yanması sonrasında yeni binanın nerede yapılacağı, büyük tartışmalara yol açmış. En büyük tartışma İbrahim Paşa Sarayı'nın yıktırılması ve yeni adliye binasının bu arsa üzerine yapılması fikri ileri sürüldüğünde patlak vermiştir.. Yine de 1939'da sarayın bir bölümü yıktırılarak, istimlâkler yapılmış Ancak, II. Dünya Savaşı'nın araya girmesiyle çalışmalar durdurulmuştur
II. Dünya savaşının sona ermesine takibeden yıllar içerisinde binanın yapımı yeniden gündeme gelmiş ve 1949'da adliye sarayı için proje yarışması açılmış ve.. Yarışmayı dönemin önde gelen iki Türk mimarından ikisinin, Sedad Hakkı Eldem ve Ord. Prof. Emin Halid Onat'ın imzasını taşıyan proje kazanmıştır ,. Ancak bu projenin yalnızca birinci bölümü, yani mahkemeler bloğu uygulanarak . 1951'de inşaatına başlanan bu binanın bu bölümü 1955'de hizmete girmiştir. .
1958'de bölgede yapılan kazılar sırasında Bizans döneminden kalma önemli arkeolojik buluntular ortaya çıkması ile birlikte Adliye Sarayı'nın uygulanan ilk bölümünün (A ve B blokları) inşa edilmesinden ve arada proje mimarlarından Emin Onat'ın 1961'de ölmesinden sonra, Sedad Hakkı Eldem, arkeolojik buluntuları da dikkate alarak, bunların üstünü kısmen örten ve Adliye Sarayı'nın uygulanmayan bölümünü yine de inşa edebilmeyi öngören yeni bir proje geliştirmiş ancak bu proje de, Anıtlar Kurulu'nu olumlu kararına rağmen, uygulanma olanağı bulamadı.
4,000 m² alan üzerine yayılmış, ikisi yerin altında, altı kattan oluşan bina, Uzun yıllar İstanbulun büyük bir bölümüne hizmet vermiş ancak İstanbul'da çeşitli ilçelerde çok sayıda adliyenin faaliyete geçirilmesinden sonra, halen Sultanahmet Adliyesi İstanbul Adliyesi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde hizmet verdiği alanın genişliği nedeni ile İstanbul adliyesi bu bina dışında 4 ayrı ek binada hizmet vermeye devam etmektedir.
İstanbul Adliyesinin Sultanahmet’te bulunan binasında Cumhuriyet Başsavcılığı, Ceza Mahkemeleri, İcra mahkemeleri ve icra dairelerinin yanı sıra Fikri ve Sınai Haklar Ceza ve Hukuk Mahkemeleri faaliyet göstermektedir.Sultanahmet binasında 8 Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Asliye Ceza Mahkemesi,3 Sulh Ceza Mahkemesi,3 fikri ve sinai haklar ceza mahkemesi,4 fikri sinai haklar hukuk mahkemesi11 İcra Hakimliği,14 İcra Müdürlüğü ve 3 İflas Müdürlüğü bulunmaktadır.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olarak Gülhane,sirkeci,Beşiktaş ve Levent’te ek hizmet binaları bulunmaktadır
Geçmişte Sansaryan Han olarak bilinen Sirkeci'de şimdi adliye binası olarak kullanılan Sansaryan Han eskiden Bab-ı Seraskeri binası olup Bekirağa Bölüğü diye isimlendirilen bölümü hapishane olarak kullanılmıştır, dah sonraları ise Emniyet müdürlüğünce kullanılan Sirkeci de Doğu Bank işhanı arkasında yer alan bölümde ise Hukuk ve Aile Mahkemelerinin yanı sıra İş mahkemeleri faaliyetlerini sürdürmektedir.Sirkeci binasında 9 adet asliye hukuk mahkemesi , 6 adet sulh hukuk mahkemesi , 8 adet iş mahkemesi ve 2 adet aile mahkemesi hizmet vermektedir.
19. yüzyılda Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi olarak yapılan daha sonra Morg haline getirilen seksenli yıllarda Devlet Güvenlik Mahkemesi olarak kullanılan Gülhane parkının karşısındaki tarihi binada ise Çocuk Mahkemeleri yer almakta olup 2 adet çocuk ağır ceza 6 adet çocuk mahkemesi bulunmaktadır.
Beşiktaşta bulunan ve CMK'nun 250 maddesi ile yetkilendirilen birimlerin yer aldığı binada özel yetkili mahkemeler bulunmakta olup 6 adet mahkeme ve 21 Cumhuriyet savcısı görev yapmaktadır .
Levent semtinde bulunan bir diğer binada ise Ticaret, Tüketici ve Deniz İhtisas mahkemeleri hizmetlerini sürdürmektedir. Bu bina içerisinde 14 adet Ticaret , 6 adet Tüketici ve 1 adet Deniz ihtisas mahkemesi yer almaktadır.
İstanbul Adalet Sarayı binası içerisinde bir ptt şubesi,vakıfbank şubelesi, bayan kuaförü,erkek kuaförü, lostrası salonu, iki adet çay ocağı ve büfe hizmet vermektedir
İstanbul Adalet Sarayında toplamda 1500 civarında personel hizmet vermektedir.