Sarıkaya Köyü

ŞİKAYET VE İSTEKLERINIZI BIZZAT SAYFA YÖNETICISI YUNUS BAŞTAŞ'A AŞAGIDAKI LINKTEN ULAŞARAK YAPA BILIRSINIZ...!!!

SARIKAYA KÖYÜ TARİHÇESİ
Sarıkaya Köyü nün kuruluşu ile ilgili tam bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak tarihi kaynaklara baktığımız zaman Osmanlı Devletinin Duraklama Dönemlerinde yani 1800 lü yıllarda sürekli isyanların çıkması, Rus Savaşları ve daha birçok sebepten dolayı halkın iç bölgelere, batıya doğru göç etmesi sonucunda Çoğunlukla Malatya-Adıyaman tarafından gelenlerin yerleşmiş olduğu bir bölgedir. Daha sonra doğudan başka göçlerde almıştır. İlk olarak “GOVASTİ” adını almışlardır. Göçler kağnılarla yapılmış ve şu anki yerleşim yerine gelindiğinde artık kağnıları çeken öküzler yürüyemez hale gelmişlerdir. Öküz yoruldu manasına gelen govasti ismi buradan gelmektedir. Bu nedenle son durak burası olmuştur. Daha sonra bazıları buradan başka yerleşim alanlarına göç etmişlerdir. Bahsettiğimiz diğer yerleşim alanları Sarıkaya ya çokta uzak olmayan yerlerdir. Mevcut civar köyler. Yani Çayırbaşı, Sülüklü, Ve Yunak ilçesine bağlı bazı köyler. Köyün birçok yaylası bulunmaktadır. En yakın Yaylası Alibey yaylasıdır. Bu yaylalar, Sarıkayaya yerleşenlerin kurdukları yerleşim alanlarıdır. Diğer yaylalar LOLIKLAR (Baranlar) Yaylası, Karagözler yaylası en belirgin olanlarıdır. Bunun yanında birçok küçük yayla vardır.

Köyün ilk kuruluşunda akrabalar toplu olarak yerleşmişlerdir. SIMİKİLAR , TURIKİLAR, MAMALİLAR, QOLALAR gibi isimlerle anılırlar. Daha sonradan nüfusun artmasıyla köy iyice birbirine karışmıştır.

COĞRAFİK DURUMU
Köy düz bir alana sahiptir. Arazisi çoktur ancak verimsizdir. Günümüz koşullarında tek verimli bölgesi Sarıkaya ve Örnekköy arasındaki küçük bir alandır. Karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışlarıda maalesef son yıllarda Kurak geçmektedir. Yeterli suya sahip değildir. Herhangi bir göl veya akarsuyu yoktur. İçme suyu dahi son bir seneye kadar çok derinlerden çıkarılan su ile karşılanıyordu. Çiftekuyu denilen bölgedeki kaynak suyu çeşme olarak köye getirilmiş ancak köyün her tarafına ulaştırılamamıştır. Yaklaşık bir sene 1 sene önce yeni su kuyuları açılmış ve bütün evlere şebeke suyu verilmeye başlanmıştır.
İçler acısı bir durum olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 200-250 yaşında bir köy daha yeni suya kavuşmuştur. Köyün gözle görülür bir yeşil alanı yoktur. Ağaç bulmak çok zordur. Sadece köyün ilk yerleşim yeri olan ve sulak bir alan olan HARIM bölgesinde biraz yeşil ve ağaç görülebilir ki son zamanlarda onlarda kurumuştur.
LÜTFEN HERKES EN AZ 10 AĞAÇ DİKSİN.

SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
Halkın geneli çiftçilikle geçimini sağlamakta iken son yıllarda bu durum değişmiştir. Yaklaşık 10-15 sene öncesine kadar ciddi bir gelir dağılımı farkı görülmekteydi. Ancak yeni neslin başka alanlarda çalışmaya başlaması, Büyükşehirlere göç ve Avrupa yolculuğu bu gelir dağılım farkını kapatmıştır. Köyün nüfusu sadece yaz aylarında harman zamanı artmaktadır. Diğer zamanlarda ıssız bir köydür.
Bir zamanlar asi ve kavgacı olarak hatta TEKSAS diye de lakaplandırılan köy halkı yeni yetişen neslimiz sayesinde bu imajı silmiştir. Ancak unutmamak gerekir ki; mertliği ve misafirperverliği ile kuruluşundan beri hep aynı kalmıştır.


Toprak zenginliği nedeni ile aileler çocuklarını okutmamışlardır. İlkokuldan sonra eğitim öğretime devam eden kişi sayısı çok azdır. Ancak toprakların verimsizleşmesi ve nüfusun çoğalması ile toprakların yetersiz gelmesi sonucu Kamyonculuk ve şoförlük çoğalmıştır. Kamyon ve şoförlük imkanı bulamayanlar gazino ve restaurantlarda garsonluk işine girmişlerdir. Ancak son 10 yıldır ilköğretimden sonrada okuyan gencimiz çoğalmıştır. Ve güzel mevkilere gelmişlerdir. Yurtdışında çalışan köylülerimiz işçi olarak kalmamış kendilerine ait işyerleri kurmuşlardır. Bazıları yatırımlarını Türkiye ye yapmışlardır.
Sarıkaya, sanatçısı çok olan bir köydür. Sitemizin çeşitli sayfalarında yer verdiğimiz sanatçılarımız köyümüzü medyada en iyi şekilde temsil etmektedirler. Genç bir nüfusa sahip olan Sarıkaya Köyü gelecek için umut vadeden bir köydür.

Tags:
City,Community Organization
Category:
City