Saraykentim (GÜNCEL)

Sayfamız sadece bir Hayran sayfasıdır. Resmi kurum ve kişilerle doğrudan veya dolaylı hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.

Sayfamız sadece bir Hayran sayfasıdır.Sayfanın Hiç bir resmi kurumla ilgisi yoktur!

Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yöneticiler mesul değilidir.

Hakkında
Saraykent'in tek kitle iletişim aracı olan Saraykent'im adlı sayfamız ile ilçemizdeki gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmek için sayfamızı beğenin!
Açıklama
SARAYKENTİN TARİHİ VE KURULUŞU
Türk’lerin Anadolu’ya yerleşmesi ile,Türk boylarından Süleyman Paşazade Efendi ve kardeşi Sırrı Bey Saraykent’in sınırları içerisinde kalan Saraya-Avlular mevkiine gelerek buraya çadırlarını kurup hayvanlarını otlatmışlar.Türk boyları Saraykent-Kadışehri yolunun beşinci kilometresinde bulunan ve ilçemizin daha önce Karamağara adını aldığı mağaraları görmüşler ve kışı bu mağaralarda geçirmişlerdir.
İlkbahar gelip havalar ısınınca sürülerini güneye doğru otlatırken, şu anda ilçenin bulunduğu yere gelmişler ve ilçemiz Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nin hemen kuzeyinde bulunan “Yılanlı Tepenin” eteklerini mekan tutmuşlardır.
Yılanlı Tepe mağaralarının içi geniş olduğundan kendilerini ve sürülerini dış etkenlerden koruyup burada birkaç sene kalmışlardır.İlk olarak ilçemizin kuzeydeki Büyük Cami ve Mareşal Fevzi Çakmak mahallelerinin bulunduğu yere yerleşerek Saraykent’in temellerini atmışlardır.
Selçuklu devleti yıkılıp, Anadolu’da Türk Beylikleri kurulunca ilçemiz Eratna Beyliği sınırları içinde kalmıştır. Daha sonra bu beylik Osmanlı topraklarında kalmıştır.
1402’de Yıldırım Beyazit ile Ankara savaşını yapan Timur ve ordularını Saraykent’in kuzeyinde bulunan, eski Roma Hamamı’nda ve Sarayında birkaç gün kaldıkları rivayet edilmektedir.
Tapu kayıtları bölge köylerinin “Çepni” Karahisar Behrem Şaha bağlı olduğunu göstermektedir.Karahisar Behrem Şah 1839 yılında ilçe olup Akdağmadeni bu ilçeye bağlanmış.Saraykent’te bu ilçeye bağlı bir köy olmuştur.
Akdağmadeni 1860 yılında ilçe olunca Karamağara bu ilçeye bağlı bir bucak haline gelmiştir.İlçe 1876 yılında Karamağaraya nakledilmiş ise de kısa bir zaman sonra ilçelik tekrar Akdağmadeni’ne devredilmiştir.Karamağara’da bu ilçeye bağlı bucak olarak kalmıştır.
1941 yılında Karamağara’da büyük bir deprem olmuş ve çok sayıda insan bu depremde hayatını kaybetmiş, hemen hemen evlerin tamamı yerle bir olmuştur. Depremin yaraları zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün bizzat gelerek ilgilenmesi ile sarılmıştır. Karamağara Haziran 1972 yılına kadar bucak iken bu tarihte çıkan bir Kanunla Belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur.1970 yılında Karamağara’da büyük bir sel felaketi olmuş 5 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetmiştir.Bunun üzerine İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından felaketten zarar görenler yurtdışına işçi olarak gönderilmiş, halen ilçemizde 500 aile çeşitli Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışmakta ve ülkemize döviz kazandırmaktadır.halkın bir kısmı geçimini bununla temin etmekte büyük bir kısmı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.
Karamağara’nın ismi 17/02/1975 tarih ve 79461 sayılı kanunla Saraykent olarak değiştirilmiştir. 18 yıl Kasaba olarak kalmış 2 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir.
İlçemizin 7 Km. kuzeyinde ve ilçemize bağlı Saray Mahallesi’nde bulunan Hamamın Roma’lılardan kaldığı bilinmektedir.Buranın hemen batısında bulunan Bademli Tepe’de han ve saray kalıntıları bulunmaktadır. Şöyle ki hanın duvarlarının yapımında su yerine süt kullanıldığı rivayet edilmektedir. “Ben bir Cimcimi Sultan idim kendi başıma, günde altmış batman tuz yetmez idi avcım ile kuşuma” taş üzerine yazılı kitabe Saraykent Büyük Cami’nin duvarında bulunmaktadır.
Bu kitabelerden anlaşıldığı gibi han ve Sarayın Cimcimi Sultan tarafından yapılıp işletildiği bilinmektedir.Cimcimi Sultan’dan sonra kimler tarafından işletildiği kesin olarak bilinmemektedir.1402 yılında Sivas’ı alan Timur ordularının Ankara’ya giderken burada uzun bir süre kaldıkları söylenmektedir.1908 yılına kadar han ve hamamda işletme sürmüş daha sonra sel felaketi altında kalan hamam özelliğini kaybetmiştir.Han ise tarihi özelliğini korumuştur.
ÇİNÇİNLİ SULTAN HAN
İlçemiz Saray Mahallesi Kaplıcalar mevkiinde bulunan tarihi Çinçinli Sultan Han çok harap bir yapıdır.Han’ın hemen yanında tarihi Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır.
Kitabesi yoktur.Prof. Dr. Faruk SÜMER’in belirttiğine göre muhtemelen Valide Sulatn Melike Mah-Peri Hatun tarafından M.S. 1239-40 da yaptırılmıştır.
Han kapalı ve açık kısmından oluşmuş, kuzey ve doğuya yönelik, moloz taş üzeri kesme taş kaplama bir yapıdır. Üst örtüsü tamamen yıkılmıştır.İç bölüm mekanlarından hiçbir iz kalmamıştır.
COĞRAFİ YAPISI
İlçe merkezi Yozgat iline 70 km uzaklıkta olup E-23 Karayolu üzerine kurulmuştur.Doğuda Akdağmadeni batıda Sorgun güneyde Sarıkaya kuzeyde Kadışehri ilçeleri ile çevrilidir.Saraykent, Bozok platosu içinde yer almaktadır.E-23 karayolu ilçenin içerisinden geçmekte olup bu yol Avrupa ile Asya ülkelerini birleştiren, ulaştırma açısından oldukça öneme haizdir.Çekerek ırmağının kollarından biri olan Sarayözü suyu ilçemizin içerisinden geçmektedir.
İKLİMİ
İlçemizde Karasal iklim tipi görülmektedir.Bu iklim yazları sıcak ve kurak kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır.Yıllık en fazla yağışlar ilkbahar mevsiminde meydana gelmektedir. Karasal iklimin belirgin özellileri yıllık sıcaklık farklarının fazla oluşu, insan hayatını oldukça etkilemekte ve yaşam şeklini belirlemektedir.Buna bağlı olarak, halk hayvancılık ve tarımı bir arada yapmaktadır.Türkiye’de özellikle İç Anadolu illerinde tarım büyük ölçüde iklime bağlıdır.Onun için halk hayvancılığı, tarımın bir emniyet sibobu olarak yapmakta ve böylece tarımda doğacak zararları önceden garanti altına almaktadır.İlçemizin bitki örtüsü Bozkır bitki örtüsüdür.
JEOLOJİSİ
Jeolojik olarak metaformik kayalar yani şist ve gnais Yozgat Bölgesin’ de yaygın olarak görülmektedir.Bunun yanında granit gibi eski volkanik kayalar dikkati çekmektedir.Yörede sıcak su kaynaklarının varlığı fay hatlarının olmasından kaynaklanmaktadır.

Mehmet KOÇYİĞİT'İN KALEMİNDEN
TARİHÇE GELİŞİM İÇİNDE KARAMAĞARA
I-KALE TEPESİNİN YAPISI

GÜNEYDEN BAKILINCA SANKİ TEPENİN ÜZERİNE 2 SIRA KAYA KÜTLESİ, KOŞUTÇA SONRADAN YERLEŞTİRİLMİŞ GİBİ GÖRÜNÜR.
OYSA, DOĞUDAN BAKINCA TEPENİN İÇİ TAMAMIYLA KAYALIKTIR.
PEKİ GERÇEK NEDİR?
KALE TEPESİ, GERÇEKTE BİR KAYA KÜTLESİDİR.

TEPENİN KUZEYİNDE ARTIK TARIM YAPMAK ZORLAŞMIŞTIR.
TOPRAK AŞINIMIYLA KAYALIK KÜTLE GİDEREK DAHA BELİRGİNLEŞMEKTEDİR.
KALE TEPESİNİN BATISI DA ÇIPLAK GÖZLE BAKILDIĞINDA KAYALIKLAR OLDUĞU GÖRÜLÜR.

BÜTÜN YANILMACA KALE TEPESİNİN GÜNEYİNDEDİR.
YALIN GÖZLE BAKILDIĞINDA; SANILMAKTADIR Kİ, KALE TEPESİ, KAYALIK DEĞİL DE TOPRAKLIKTIR.
BU DOĞRU DEĞİLDİR.
TOPRAK OLUŞUMU BİNLERCE YIL ALIR.

KAYALIĞIN KUM VE DAHA SONRA DA TOPRAKLANMASI, ÖZELLİKLE DE GÜNEŞ IŞINLARI SAYESİNDE OLMAKTADIR.
KAYALIK ZAMANLA TOPRAKLAŞMAKTADIR.
İŞTE EĞER TÜRK EGEMENLİĞİ ÖNCESİNDE yahut SIRASINDA,BİR YERLEŞİMİN TOPRAK ALTINDA KALMASI OLASILIĞI DA MEVCUTTUR...
ANCAK, BUNUN DENENİP SINANMASI YAPILMIŞTIR.
FAZLACA BİR SONUÇ ALINAMAMIŞTIR.
DENEYİP SINAYANLAR, ACABA BİR HAZİNE BULABİLİR MİYİZ; yani, GÖMÜ (define)
GÜDÜSÜYLE DEVİNDİKLERİ İÇİN ÇALIŞMALARDIR. HİÇ Bİ ZAMAN KAZIBİLİMCE EREKLERE ULAŞMAMIŞ VE SONUÇLANMAMIŞTIR.

ŞAHSİ KANIM ŞUDUR:

ORADA HAZİNE YOKTUR. AMA, EVLERİN ZAMANLA UÇMASI, YIKILMASI ve KAYA DÜŞMESİ GİBİ
NEDENLERLE KALE TEPESİNİN BAĞRINDA EV YIKINTILARI ve EŞYA KIRINTILAR BULUNMAKTADIR, SANMAKTAYIM.
MADEM Kİ, KALE TEPESİ BİR KAYALIK KÜTLEDİR.
O HALDE, NEDEN AÇILAN GALERİLERDE KAYAYA RASTLANMADI?
KALE TEPESİNİN KUZEYDEN BAKILDIĞINDA GÖRÜNÜŞÜNDE;
BİR DIŞ BÜKEYSİLİK GÖRÜRSÜNÜZ.
KALE TEPESİNE, GÜNEYDEN BAKILDIĞINDA BİR İÇ BÜKEYLİK GÖRMEK PEK MÜMKÜN OLMAMAKTADIR.

NASIL? GÜNEY DOĞUDAKİ AÇIKTAKİ DEVASA KAYA PARÇASI ile GÜNEY BATIDAKİ GÖMÜLÜ BÜYÜK KAYA PARÇALARI ARASINDAKİ KALAN KISIM, TOPRAKLIK OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.

BU TOPRAKLAR DİKKATLE İNCELENDİĞİNDE;
YUKARILARDA TAŞ, ÇAKIL, KUM PARÇACIKLARININ DAHA ÇOK OLDUĞU,
AŞAĞIYA DOĞRU İNİLDİKÇE TOPRAKLIK BÖLÜMÜN ÇOĞALDIĞI ANLAŞILACAKTIR.
SÖZ KONUSU KAYALAR ARASINDAKİ ARALIK, ZAMANLA YÜZEYDE İÇ BÜKEYSİLİK GÖRÜNTÜSÜNÜ KAYBETMİŞTİR.

ANCAK, ALTTA VE GERİDE KALAN BÖLÜMÜN İÇ BÜKEYSİ OLDUĞUNU ANLAMAK MÜMKÜNÜDÜR.
İÇ BÜKEYSİ KANISINDA OLDUĞUM BÖLGE, ZAMANLA TOPRAKLA KAPLANMIŞTIR.


TOPRAK OLUŞUMUNU BİLENLER, SUYUN, GÜNEŞİN, RÜZGARIN VE DONUN,
KAYALAR ÜZERİNDEKİ YIKIMINI , AŞINIMINI ANLAYANLAR İÇİN,
BU KONU ZOR BİR ALAN OLMASA GEREKTİR.
BİNLERCE VE HATTA MİLYONLARCA YILDA GELİNEN GÖRÜNTÜ BUDUR.
DEFİNE AVCILARI, KALE TEPESİNİN BAĞRINDAN GÜNEY-KUZEY DOĞRULTUSUNDA GALERİLER AÇMAKTALAR.
ANCAK, ÇOK FAZLA İLERLEYEMEMEKTELER.
YER ALTINDA TÜNELİNİ DAHA FAZLA UZATAMAMAKTALAR.
ÇÜNKÜ, KAYALIK KÜTLEYE VARIP DAYANMAKTALAR.
YOLUN VE YOLCULUĞUN SONUNA ULAŞMIŞ OLMAKTALAR...

ANCAK, BUNU FARK EDEMEYENLER,
İÇERDE CISIRLI(MAGNETİK) BİR ALAN HÖDÜKLENMESİNE; yahut, TILSIMLI BİR YERALTI TÜNELLERİ* HÜLYASINA KAPILMAKTALAR...

NERDEYSE YERALTI PERİLERİNİN EVLERİ BİLE DİYECEKLER.
HAYAL ETMEK GÜZELDİR, SERBESTTİR.
ANCAK, ERİŞKİN OLMAYAN KİŞİLERİ KANDIRMAK YANLIŞTIR, YASAKTIR...



II-KALE TEPESİNİN ve MEZARLIĞIN ÖNEMİ

-KALE TEPESİ
KALE TEPESİNİN ADI ASLA YILANLI TEPE DEĞİLDİR.
BU SÖZ YENİLERDE SÖYLENMEYE BAŞLADI.
NİÇİN?
YILAN KELİMESİNİN BİR BOYA AD OLARAK KONULMUŞ OLMASINDA HOŞLANMIYORLAR
DA ONUN İÇİN...
OYSA, 12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİNDE YILAN AYI BİLE VAR.
AYRICA, YILAN TIP SİMGESİ...

ANCAK KELİMENİN YILAN DEĞİL DE MOĞOLCADAKİ ULAN OLARAK GELDİĞİ VE O KELİMENİN DE MOĞOLCA DA "YİĞİT" ANLAMINA GELDİĞİ ZAMANLA ULAN KELİMESİNİ ULAN>YULAN>YILAN BİÇİMİNDE OLACAĞI DA SÖYLENEBİLİR.


TÜRKLERİN 12 HAYVAN ADLI TÜRK TAKVİMİ:

AYLAR:
1 Sıçan,
2 Ud/Sığır,
3 Bars/Pars,
4 Tavvşgan/tavşan,
5 Lu/Ejderha,
6 Yılan,
7 At,
8 Koyun,
9 Maymun,
10 Tavuk,
11 İt/ Köpek,
12 Tonguz/Domuz.

İT ile KÖPEK ARASINDAKİ, FARK, EŞEYLİK(cinsiyet)FARKIDIR.


KABİLENİN ADININ YILAN OLDUĞU KESİNE YAKINDIR.
BUNUN ŞÖYLE BİR ÇEKİNGENLİĞİ VAR.
SANILIYOR Kİ, YILAN KABİLESİ SADECE ORADA OTURANLARDIR.
O KABİLENİN ORADA OTURANLARDAN BAŞKA, NEREDEYSE KÖYÜN EN UÇ NOKTALARINA DEĞİN UZANDIĞI ve
ARTIK TANINMAZ HALE GELDİĞİNİ UNUTUYORLAR...
İLK YERLEŞİMİN KALENİN GÖĞSÜNE OLDUĞU KESİNDİR.
ANCAK GÖĞÜS DERKEN DE YUKARIDAKİ İLK SIRADAKİ EVLER.
MESELA BENİM BİLDİĞİM GÖCENLER (GÖĞCENLER)İN İLK YERLEŞİM YERİ
EN ÜST HİZADAKİ EVLERİN ARASINDADIR. YAKIN ZAMANA DEĞİN,
ÖREN YERİMİZ ORADA BELLİCE DURUYORDU.
BELKİ HALEN DE DURUYORDUR.
O EVLERİN OLDUĞU YERİN ÖNÜNDE, BİR YOL KALE TEPESİNİ ENİNE KESERDİ.
HANİ HERKES, İLK KURUCULAR ARASINA ve hatta EN BİRİNCİ OLARAK KENDİ SOYUNU/BOYUNU ORADA GÖRMEK İSTER YA...
İŞTE O NEDENLE SORUN ÇIKIYOR. SENİN ATAN KURDU,
BENİM ATAM KURDU DİYE...
HEPİMİZİN ATALARI KURDU. ANLAYIŞLA BAKALIM.
-MEZARLIK
MEZARLIK DURUMUYSA TAMAMIYLA İLGİNÇTİR.
ORTASINDAN YOL GEÇEN;
BİR KÜÇÜK MEZARLIK,
BİR DE BÜYÜK MEZARLIK VARDI.
ATALARIMIZDAN DUYDUĞUMUZ EN ESKİ MEZARLIK KÜÇÜK MEZARLIK İDİ.
MANTIKLICA DA...
ÇÜNKÜ, BÜYÜK MEZARLIĞI HALEN BİLE ORTA YERİ BOŞTUR...
KÜÇÜK MEZARLIKTA AİLE KABRİSTANI OLAN, HELE DE MEZARLIĞA GİRER GİRMEZ OLANLAR KÖYÜN İLK KURUCULARI OLMALIDIR.
ANCAK, O AİLELERİN ŞİMDİKİ EVLERİ KALE TEPESİNE HAYLİ UZAKTADIR VE O AİLELERDE GEÇMİŞTE
KALE TEPESİNİ TERK EDİP AŞAĞILARA İNDİKLERİ BİLİNMEKTEDİR



III- YILAN BOYU

"YILAN BOYU" ADLI KABİLE İLK KURUCU OLABİLİR...
O BOYUN OTURDUĞU DAĞ YAMACINA KİMLERİN EVLERİ ve ARAZİLERİ YAKINSA KÖYÜN İLK KURUCULARI ONLAR OLMUŞ OLABİLİR...
BOYUN ADININ "YILAN" OLDUĞU KESİNDİR.
O BOYUN BU GÜNKÜ KALINTILARININ KİMLER OLDUĞU KESİN DEĞİLDİR.
ŞUNDAN Kİ KÖY GELİŞİMİYLE SAĞA SOLA KAYDI GİTTİ.

KALE TEPESİNİN ARKASINDAKİ TARLALARIN SAHİPLERİ DE İLK KURUCULARINI BİZE GÖSTEREBİLİR.
HATTA KÖYE DAHA YAKIN ARAZİSİ OLAN AİLELER DE İLK KURUCULARDAN OLABİLİR.

MEZARLIĞIN GELİŞİMİ DE AYNI DURUMDADIR.
MEZARLIĞIN GÜNEYBATI UCUNDAN; yani, KÖY YÖNÜNDEN GİRİLDİĞİNDE; İLK MEZARLIKLAR DA KÖYÜN İLK KURUCU AİLELERİNE AİT OLABİLİR.
ANCAK, BURADA DA ŞÖYLE Bİ SORUN VARDIR Kİ, MEZARLIKLARIN DOLMASI SONUCUNDA MEZARLIK YERLERİ DEĞİŞMİŞ DE OLABİLİR.

ÖTE YANDAN, DEPREMLER SONUCU EVLER AŞAĞILARA KAYMIŞ; HATTA, 2-3 KEZ YER DEĞİŞMİŞTİR.
MESELA GÖCENLER(GÖĞCENLER), BİLİNEN 3 YER DEĞİŞTİRDİLER.
İLK EVLERİ KALE TEPESİNİN MEVCUT MESKUN SAHANIN EN ÜST EVLERİ HİZASINDAYDI.

İNSANLARIN EŞİT OLDUĞU , ÖZELLİKLE ERKEK-KADIN EŞİTLİĞİNİN TANINDIĞI ALANLARDA,
AKRABALIK ESKİ ERKEK BABAERKİL ÖZELLİĞİNİ YİTİRMEYE BAŞLAMIŞTIR. AKRABA AİLELERİN DE ZAMANLA BİRBİRLERİNE YABANCILAŞMASI ve İLİŞKİLER SAPTAMAK DA DAHA BİR GÜÇLÜK TAŞIMAYA BAŞLAMIŞTIR.
Daha önce o boya dahil olan ailelerin köyün başka yerlere dağılması da bu güçlüğü artırmaktadır.
O BAKIMDAN İŞ daha da ÇETREFİL HALE KAYMAKTADIR.

AKRABALIK ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞME DE BU DURUMU ZORLAŞTIRMAKTADIR.
KARAMAĞARA KÖY OLMAKTAN ÇIKIP BİR ŞEHİR OLMAYA YÖNELDİĞİNDEN BERİ, KÜLTÜR DEĞİŞİMİ DE İÇİNDE OLMAK ÜZERE, BAŞKALAŞMAYA BAŞLAMIŞTIR.
ZATEN DE KÖYLÜ ZİHNİYETİ İLE KENTLİ ZİHNİYET BİRBİRİNDEN TAMAMIYLA FARKLIDIR.
AKRABALIK ANLAYIŞLARINDA DA FARKLILIK YAŞANMASI KAÇINILMAZDI.

SONUÇ OLARAK, İLK KURUCU AİLELER:
KALE TEPESİNE EN YAKIN OLAN AİLELER ile
KABRİSTANIN GÜNEYBATISINDAKİ ve
DAHA ÇOKTA İLK GİRİŞTEKİ MEZARLIĞI OLAN AİLELERDİR.

İLK MEZARLIĞIN, ESKİDEN BERİ SÖYLENEGELDİĞİ GİBİ,
KÜÇÜK MEZARLIK OLDUĞU DA BİLGİLERİMİZ ARASINDADIR.


IV- BOY BAŞI (OYMAK BAŞKANI / Kabile Reisi)


PEKİ, BOY BAŞı (Oymak başkanı/kabile reisi) HANGİSİ OLA Kİ???
EĞER, YERLEŞİM SONRASINDA EVLER 1-2 SIAR DAHA YUKARI KAYMADIYSA, BOYBAŞI, İLK SIRADAKİ EVLERİN YERİNDEN BİRİNE ÇADIRINI KURMUŞ OLMALIDIR.
EĞER EN ÜST HİZA DEĞİŞMİŞSE, DURUM DEĞİŞMEKTEDİR. NE KADAR DEĞİŞTİ?
KAÇ SIRA DEĞİŞTİ?
BİLİNEMEZ...
BOYBAŞININ AİLE MEZARLIĞI, EN GÜNEY BATIDA OLMAMASI GEREKİR.
NASIL Kİ, KALETEPESİNİN EN YUKARI HİZASINDA ÇADIR YERİ VARSA, BU KEZ DE MEZARLIĞIN O GÜNKÜ, EN YUKARI YERİNDE MEZARLIKLARININ OLMASI GEREKİRDİ.
HATTA, BOY BAŞI AİLESİNİN EV YERİ TAMAMIYLA


V-BİRLEŞİK KARAMAĞARA

KARAMAĞARA'NIN 9 ADET KÖYÜN BİRLEŞİMİNDEN OLUŞTUĞU SÖYLENTİSİ GERÇEKTİR.
BU KÖYLER KOM, MEZRA yahut YAYLALIK ANLAMINDA YERLER OLMALIDIR.

MEVCUT BİLİNEN 3 YAYLALIK;

1. SARAY,
2. ANALAĞAN ve
3. SAVAŞ
YERLEŞİM YERLERİNİN YANI SIRA,
4. ÖREN TARLA( Divanlı yolunda),
5. ESKİ KÖY (Kiraz Deresi'nin yukarısında),
6. PÖHREK PINARI,
7. ELBEYLİ,
8. TÜLÜCE ve
9. KAYNAĞIN YERLEŞİM YERLERİDİR.

BUNLARIN ÇOĞUNDAN HALEN ÇANAK ÇÖMLEK ÇIKMAKTADIR.

KİM BİLİR BELKİ KAZIBİLİMCİLER İLERİDE BURALARLA İLGİLENEBİLİRLER..

KARAMAĞARA VE 9 YERLEŞİM YERİ; yani,

ESKİ KÖYLERİMİZ HEP VARDI.

PEKİ NASIL OLDU DA, BİRLEŞİLDİ?

ANADOLU’DA DİRLİK DÜZENLİK BOZULDU.

DEVLET, DEVLETLİĞİNİ YAPAMAZ HALE GELDİ.

BİR KAÇ HANELİ YAYLA, MEZRA, KOM GİBİ YERLERDE ASAYİŞ SAĞLANAMAZ OLDU.

BUNUN ÜZERİNE;
GEREK KÖYLÜLERİN
GEREKSE DE KAMU YETKESİNİN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA
KÖYLER BİRLEŞTİ.

TARİHTE İLK BİRLEŞEN YER DE KARAMAĞARA DEĞİLDİR.

BAŞA DÖNERSEK,ATALARIMIZIN GERİDE BIRAKTIKLARI KALINTILARDAN BİR ŞEY ÇIKARMAYA ÇALIŞMAKTAYIZ.

ANCAK, BU KONUDA DA ÇOK KİRLİLİKLER VAR.

SÖZ GELİMİ, KARAMAĞARA KERVANSARAYI 1200’LÜ YILLARIN SONUNDA YAPILMIŞ BİR SELÇUKLU ESERİ İKEN,
BU GÜNLERDE ROMA ESERİ DENİP ÇIKILDI...

İŞTE BÖYLE YANLIŞLAR VAR.

1400 YILLAR ÖNCESİNDE KARAMAĞARA ADININ GEÇTİĞİ TARİHÇE BİR GERÇEKLİKTİR.
1700’LÜ YILLARDAKİ KAYIT DAHA SONRA ERİŞEBİLENLER ARASINDADIR.

OSMANLININ İLK NÜFUS İDARESİNİ VE DOLAYISIYLA DA SAĞLIKLI İLK NÜFUS KAYITLARINI 1905 DE BAŞLATTIĞINA GÖRE; DAHA ÖNCEKİ DEVİRLERE AİT AİLELERİN GEÇMİŞİNE İLİŞİN BİLGİLER SÖYLENTİDE KALMAKTADIR.

ANCAK 1874 YILINDA İLK TAPU KAYIT DİZGESİ KURULMASI, SAĞLIKLI BİLGİLERİ BİRAZ DAHA GERİYE EKEBİLMEKTEDİR.

NÜFUS VE TAPU KAYITLARININ HARF DEVRİMİ SONRASI YENİ YAZIYLA GÜNCELLEŞMESİ SIRASINDA;
ÖNEMLİ YANLIŞLIKLAR OLMAKTADIR:

SÖZ GELİMİ, GÖCEN KELİMESİNİ, GÖÇEN, KÖÇEN, GÖÇEK, GÖKÇEK VE HATTA KÖÇEK OLARAK OKUYABİLEN,
BİR NÜFUS MEMURCUĞUNDAN ÇOK, PEK ÇOK SAĞLIKLI GÜNCELLEŞME BEKLENEMEZ.

HATTA, İLKOKUL YILLARINDA SOYADINI BİLDİĞİMİZ ARKADAŞLARIMIZ; SIRA, ASKERLİĞE GELİNCE SOYADININ YENİ YAZIM SIRASINDA FARKLI OKUNMASI NEDENİYLE BAŞKALAŞTIĞINI GÖRDÜK.
“ÖZER” idi, OLDU “SÖZEN”, DAHA SONRA OLDU "SÖZER".

NEREDEYSE İLGİSİ KALMAYACAK BİÇİMDE OKUMALAR ARTTI.

MUSTAFA KEMAL NE KADAR BÜYÜK BİR KİŞİYMİŞ Kİ,
SOYADI KANUNU İHDAS ETNMİŞ DE DÜZENLİ NÜFUS KAYITLARINA ULAŞMAKTAYIZ.
BİLİNDİĞİ GİBİ ESKİDEN SOYADI KANUNU YOKTU.
KİŞİLER BABALARININ SOYADINA GÖRE ANILIRLARDI.
ÇOCUKLARIMIZIN DA SOYADI BU KEZ ŞİMDİKİ ADLARIMIZ OLACAKTI...

KARIŞIKLIĞI GÖRMEKTESİNİZ DEĞİL Mİ?
OSMANLIDAN BAHSEDEN KİŞİLERİMİZE, BİRAZ DA BU ASAYİŞSİZ VE SİSTEMSİZ YÖNLERİNDEN
BAHSEDİLİNCE DERHAL GERİLİYORLAR...
AMA GERÇEK DE BUDUR!

VI-ORTAK SOYDAN GELMEK NE DEMEKTİR?

BAŞLANGIÇ ve ŞİMDİKİ DURUM:
İLK KÖY KARAMAĞARA BİR BOY TARAFINDAN KURULMUŞTUR.
O BOYU TESPİT ETMEK GÜÇ OLMAKLA BİRLİKTE; BU GÜNKÜ KALE TEPESİNİN ETRAFINI ÇEVİREN EVLERİN
SAHİPLERİ O BOYA AİTTİR.
YANİ, "YILAN" ADLI BOYA MENSUP.
DAHA İLERLERSEK KALE YAMACINDAKİ AİLELER BİRBİRLERİYLE DİPTEN AKRABALAR.


KARAMAĞARA BU BAKIMDAN AKRABALAR BİRLİĞİ GİBİ GÖRÜNSE DE, SONRADAN YERLEŞİMLERLE DURUM DEĞİŞMİŞTİR.


ANCAK, ÖNCEDEN GELEN SONRADAN GELENLER KARIŞMIŞLAR. HEM DE HALAÇ PAMUĞU GİBİ KARIŞMIŞLAR.

ŞİMDİLERDE HERKES HERKESİN AKRABASIDIR; AMA, YAKIN AKRABADIR AMA UZAK AKRABADIR.

BUNU ŞUNUN İÇİN YAZMIYORUM:

KÖYÜN BAĞRINDAN ÇIKAN BİR KİŞİ OLARAK; sadece, KÖY BİRLEŞSİN KAYNAŞSIN DİYE YAZMIYORUM.
AYNI ZAMANDA BİLİMCE BİR GERÇEKLİĞİ DE BEYAN ETMEK İÇİN DE YAZIYORUM...

BİLİMCE GERÇEKLİK DE KÖYLÜNÜN BİRBİRLERİYLE AKRABA OLDUĞU YÖNÜNDEDİR.


BU AKRABALIĞI BULUP ÇIKARMIŞSAK BİZE NE MUTLU!!!



VII-TURAN KARMASI

KÖY TAM BİR TURAN KARMASIYDI.
YANİ,BAZILARININ ALINMASINA GEREK YOK.
SADECE AİLE ADLARINDAN YAZAYIM:
KAZAKLAR
TATARLAR
ÖZBEKLER
BALKARLAR
AZERİLER(ACEMLER)...
BUNLARA ZAMAN İÇİNDE DİĞER TÜRK BOYLARINDAN DA KIZ ALMAK SURETİYLE KAYNAŞMIŞLARDIR.

ANCAK, ŞİMDİKİ HALİYLE HERKES ANADOLU TÜRKÜ OLARAK TÜRKLÜK POTASINDA TAMAMIYLA ERİMİŞTİR VE
ESKİ ZAMANLAR AİT HİÇ BİR ÖZELLİKLER KALMAMIŞTIR.
MAALESEF, BALKAR BOYU (ki KAFKASYA'DA HALEN DEVLET OLARAK YAŞAMAKTADIR)
OCAKLARININ GEÇMESİ SONUCU NESİLLERİ KALMAMIŞTIR.
BELKİ KALMAYAN BAŞKA BOYLAR DA VARDIR...

VIII-DEPREM VE KÖYÜN GENİŞLEMESİ

İLK YERLEŞİMİN SADECE KALE TEPESİNİN GÜNEY YAMAÇ YÜZÜ OLMASINDAN SONRA, OBA GENİŞLEYECEKTİR.
194O DEPREMİNE DEĞİN VARDIĞI YERİN DOĞU SINIRI KARAMAĞARA ÖZÜNÜN( Topaktaş suyu) KIYISINA KADARDIR.
KARŞI GEÇE ŞİMDİLERDE KARŞI YAKA DENİLEN MAHALLE OLUŞUMU, 1940’LARDAN SONRA YAVAŞÇA BAŞLAMIŞTIR.
BU DURUMDA KÖYÜN İLK YERLEŞİM YERİ ile MEZARLIK ARASINDA HAYLİ İSKANSIZ BOŞ BİR ALAN KALMAKTADIR.
FELAKETLE SONUÇLANAN SON DEPREMDE KALE TEPESİNİN yüzeyinin SAĞLAM OLMADIĞI
GEREKÇESİYLE KÖY YERİNDEN BİLE KALDIRILMAK İSTENMİŞTİR.
YENİ ADI( Çelikkale) ve YENİ YERİ(Çelikpınar ile Şose arası) BİLE BELİRLENMİŞKEN, KÖYLÜ İSTEMEMİŞ. O ÇALIŞMA AKİM KALMIŞTIR.

DAHA SONRA O EVLERDEN BAZILARI FATİH MAHALLESİ GÖCENİN HÖYÜĞÜNE,
30 EVLER OLARAK DEVLET TARAFINDAN KONDURULMUŞTUR.
ŞU KESİNDİR Kİ, KAZI YAPILSA FARKLI SONUÇLAR DA ORTAYA ÇIKAR.
BU BENİM YAZDIKLARIM TÜRK EGEMENLİK YILLARINA AİTTİR.

IX-BAŞKA TOPLUMLARLA İLİŞKİLER

İDDİA EDİLDİĞİNİN TERSİNE, TÜRKLER, ANADOLU'DA BAŞKA ULUSLARLA KAYNAŞMAMIŞTIR.
NEDEN KAYNAŞSIN Kİ?
İLK NEDEN ŞUDUR:
ANADOLU'NUN SAHİBİ OLAN BİZANS YENİLİNCE TOPRAK KAYBETTİK,
HİÇ DE DEĞİLSE İNSAN KAYBETMEYELİM DİYE KENDİ RUM/YUNAN NÜFUSU GERİ ÇEKMİŞTİR.
ONLAR GİTMİŞLERDİR.
SON KALINTILARININ RESMİ GİDİŞİ DE , LOZAN ANLAŞMASIYLA OLDU, MÜBADELE OLDU.
KÖYDEKİ GEREK TAPU GEREKSE NÜFUS KAYITLARINDA, ASLA GAYRİMÜSLİM KAYDINA RASTLANMAMAKTADIR.
KARAMAĞARA TAMAMIYLA TÜRK OLARAK KALMIŞTIR.
OSMANLININ BOZGUN YILLARINDA BUNUN BEDELLERİ DE OLMUŞTUR.
İKİNCİ NEDEN İSE ŞUYDU:
TÜRKLER FATİH ULUS OLARAK ANADOLU'YA GELDİLER ve DİĞER HALKLARI KENDİLERİNE DENK GÖRMEDİLER.
DİĞER HALKLARIN ADLARINI HAYVANLARA HAKARET OLARAK KOYDUKLARINI ANIMSARSANIZ.
BU YÜKSEKLİK ANLAYIŞINI FARK EDERSİNİZ...
KENDİLERİNDEN DÜŞÜK OLARAK GÖRDÜKLERİ TOPLUMLARLA NEDEN KAYNAŞSINLAR Kİ?
KAYNAŞMA CUMHURİYET DÖNEMİNDE; BÜTÜN TÜRKİYE'DE ŞEVKLENDİRİLMİŞ OLMASINA RAĞMEN, PEK FAZLA RAĞBET GÖRMEMİŞTİR. YENİLERDE BAZI ŞEYLER OLMAKTADIR.


X-SİYASETÇE ve İKTİSATÇA ÇÖKÜŞ (kıtlık) YILLARI

BÜTÜN FELAKET OSMANLININ SON 200 YILINDA YATMAKTADIR.

SAVAŞLARDA NÜFUS KAYBEDİNCE AİLELER DE GEÇİM DE ZORLAŞMIŞTIR.

TÜRKLER YOKSULLAŞTIRILMIŞTIR.
KITLIK YILLARI ve ONUN ACI ÖYKÜLERİ DİLDEN DİLE DOLAŞMIŞTIR.
ELBETTE BUNDAN KARAMAĞARA DA PAYINI ALMIŞTIR...

ELİNDEN İLÇELİĞİN ALINMASI İŞTE O KADER YILLARINDA OLMUŞTUR...

XI-ŞEHİRLEŞME



KARAMAĞARA İLKİN KÖY ve SONRA DA NAHİYE OLARAK, 1975 YILINA DEK DEVAM ETMİŞTİR.

KÖYÜN ADININ DEĞİŞTİRİLMESİ HEMEN HERKESİN MATLUBUYDU.

NEDENİ ŞUYDU: BİRLEŞİK SÖZCÜĞÜN HER 2 SİNDEN DE PEK HOŞLANILMIYORDU.

HEM KARA HEM DE MAĞARA SÖZCÜKLERİNİN YERİNE BAŞKA SÖZCÜKLER ARANDI.

VE KARAMAĞARA KERVANSARAYINDAN ESİNLENEREK "SARAYKENT" ADI UYGUN GÖRÜLDÜ.

SARAYKENT O YILLARDA, BELDE KONUMUNDAYDI.

FAKAT, KARMAĞARA KÖYÜ ADININ BİR MAHALLEYE AD OLARAK VERİLMESİNİ KİMSE AKLETMEDİ.

OYSA KARAMAĞARA ADI TARİHÇE BİR ADDIR. KAYBOLMASI DOĞRU DEĞİLDİR.

KÖYÜN İLK KURULDUĞU YERDİR KARAMAĞARA KÖYÜ.

O İLK KURULAN YERE MAHALLE ADI OLARAK KONULUP SONSUZCA YAŞATILMASI GEREKİRDİ.

1990 YILINDA SARAYKENT İLÇE OLMUŞTUR. DEVLET, İLÇEDE ÖRGÜTLENMEYE BAŞLAMIŞTIR.

ANCAK,2004 YILINDA İLÇEDEN ADLİYE'NİN AKDAĞMADENİ'NE NAKLEDİLMESİYLE BİR SÜREÇ BAŞLAMIŞTIR.

SÜREÇTE, YENİLİKLER ve GELİŞMELER SAĞLANACAĞI YERDE HASTANENİN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMESİ ve

KAPLICA BİNALARINI YIKILMASI GİBİ TEMEL GELİŞME ARAÇLARI BİR BİR ELDEN ÇIKMAYA BAŞLAMIŞTIR.

SARAYKENT'E DEMİRYOLU UĞRAYACAĞINA İLİŞKİN İÇ AÇICI MUŞTULAR DA TÜKETİLMİŞTİR.

KENDİ YAĞIYLA KAVRULAN BİR KASABA GÖRÜNTÜSÜNÜ KIRMAK ve YENİ YATIRIMA DAMARLARINA ULAŞMAK İÇİN GAYRET SARF EDİLMEKTE OLDUĞU GÖZLENMEKTEDİR.

Sevgi ve saygılarımla...
Genel Bilgiler
Dünyanın 4 Bir Yanından Kalbi Yozgat ve Saraykent Sevgisi İçin Atanlar veya Atmasını İsteyenler

LÜ T F E N SEVDİKLERİNİZİ

██......██....█...█....███....████
█.█....█..█...█...█....█...........█
█..█...███...█...█....███.......█
█.█....█..█....█.█.....█...........█
██.....█..█.....█.......███.......█ E D İ N İ Z . . .
.................////...................
................(0 0)..................
........oOO...(_)....................
╔══════════════════╗
---------Lütfen Emeğe Saygı-------
-----Taklitlerimizden Sakının!!!-----
╚══════════════════╝
..........................oOO........
.............|__|__|.................
...............|| ||...................
............ooOOoo................

Category:
Society & Culture Website