DÖRT MEVSİMİ KAMP İSTANBUL'DA YAŞAYIN
Likapa Turizm Seyehat Acentası
Hakkında
DÖRT MEVSİMİ KAMP İSTANBUL’DA YAŞAYIN
Açıklama
Kamp İstanbul 35 hektar orman arazisi üzerine kurulmuş olan deniz kenarında bir Dinlenme Spor Aktivite ve Eğitim tesisidir.
Tesisler Şile Sahilköy Köyü Büyük İskele mevkiinde bulunmaktadır. Kampın mesire alanları Orman Bakanlığından kiralanmış tamamen çam ağaçları ile örtülüdür. Çam ağaçlarının altları temizlenerek ilaçlı ahşap platformlar kurulmuştur. . Platformlar üzerinde çadır veya piknik masaları kurulmuştur. Platform çadır ve piknik alanları 20 dönümden fazla alandır. Çadır ve piknik yerlerinin ihtiyacını karşılayan yeteri kadar çeşme vardır. Tuvalet ve duş mevcuttur. Aynı alanda büfe, market ve 200 m2 çaybahçesi bulunmaktadır. Çay bahçesinde projeksiyonla dev ekranda futbol turnuvalarını izleyebilirsiniz.
Marketimizde şehir fiyatları ile alışveriş yapabilirsiniz. Denize bakan kayalıkların üzerine kurulu geniş çardaklar bulunmaktadır.Çardaklarda dinlenmek uyumak ve geceyi geçirmek mümkündür. Denize bakan tepede ise özel menüsüyle spesiyal Restaurant bulunmaktadır. Yine o bölgede gözleme , türkmen mantısı,türkmen pilavının ikram edildiği yörük çadırı kuruludur. İleride deniz ve ormanın bitişiğindeki 7 bungalovda hafta sonunu veya tatilinizi geçirebilirsiniz. 75 m2 lik salonda eğitim seminerleri veya her türlü toplantı yapılabilir. Biraz daha ileride karavan alanında karavanlarınızı kurup bir yılı keyifle tatil yapın
ŞİLE SAHİLKÖY
İstanbul’un en büyük üçüncü ilçesi olan Şile, en fazla ormanlık alana sahip bölgedir ve % 70’i ormandır.
Sahilköy İstanbul’a 50 km mesafede bulunan deniz kenarında ormanla bitişik şirin bir tatil köyüdür. Sahilköy Türkiye`nin cennet köşelerinden biridir.Tabiat harikası bu köyde huzur dolu vakit geçirebilirsiniz.
Son yıllarda, Şile otobanının revize edilerek genişletilmesiyle, Sahilköy’e gelen yerli ve yabancı turist sayısı artmış ve bunun yanında, günübirlik hafta sonu tatilcilerin de vazgeçilmez bir tatil merkezi olmuştur.
Şile ve Sahilköy’de yapılan çeşitli araştırmalar Şile çevresinin tarih öncesinde (Cilalı Taş Devri) iskan edildiğini göstermektedir. Kefken ile Bulgaristan sınırı arasındaki Karadeniz sahil kesiminde yapılan tarih öncesine ilişkin çalışmalarda, çeşitli yerlerde Paleolitik çağın muhtelif bölümlerine ve özellikle Epi-Paleolitik döneme ait bir çok konak yeri ve işlik saptanmıştır. Buluntu yerlerinin sayısındaki artıştan, buzul sonrası dönemde (yaklaşık M.Ö. 12000 ile 6000 arasında) Karadeniz kıyı şeridi üzerinde önemli bir nüfus yoğunluğunun olduğu açıkça bellidir. Nitekim İstanbul'un en eski buluntu yerleri arasında Şile'nin Ağva ve Sahilköy (Domalı) köyleri bulunmaktadır. Marmara kıyısında Ambarlı'yı da içine alan kıyı konak yerlerinden biri olan Sahilköy, aynı adı taşıyan koyun kuzeyindeki kumluğun batısındadır. Sahilköy'e ait yontma taş aletler, Göztepe ve Kazlar deresinin doğusuna rastlayan Dereağzı Tepesi üzerinde toplanmıştır.
ŞİLE SAHİLKÖY KUMULLARI
Şile Sahilköy Plaj Kumullarının Tedavi Amaçlı Olarak Kullanılması
DHKD tarafından yapılan çalışmada, Karadeniz’in güney sahillerinde doğal habitatın korunması gereken 15 kumul alandan birisi olan “Şile Kumullar” sahası, 7 km uzunluğunda, 111 hektarlık bir alanda konumlanmıştır.
Plaj kumları kuzeyli hakim rüzgarlar tarafından Kumbaba mevkii ile Sofular, Alacalı, Doğancılı ve Kurfallı köylerinde içerilere doğru sokularak kıyı kumullarını oluşturmuşlardır. Karadeniz sahil şeridi üzerinde bulunan 12 kumul alanından ikisi Şile ilçesi sınırları içindeki Kumbaba ve Sofular-Sahilköy kumullarıdır.
Sahilköy kumlu plajlarında klimatik özelliklere de dayanarak; deri, solunum, sindirim, lokomotor, dolaşım, endokrin, sinir ve immum gibi hastalıkların tedavisi için talassoterapi ve özellikle tıbbi turizm olanakları mevcuttur. “Talassoterapi”, sağlığı korumak veya hastalıkları tedavi etmek amacıyla deniz, güneş ve iklimin kürler halinde uygulanmasına verilen isimdir.
KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritium)
Belirtilen kumullar üzerinde Şile ile özdeşleşmiş yeşil yapraklı, beyaz çiçekli, soğanlı bir bitki olan
KUM ZAMBAĞI (Pancratium maritium) bilhassa çiçekli bir halde güzelliği ve kokusu ile Temmuz-Eylül ayları arasında gözlemlenebilmektedir.
Türkiye kıyılarında kumul alanlarda yayılım gösteren, ancak giderek nesli tehlike altına girmeye başlayan, tıbbi amaçlarla da kullanım potansiyeli bulunan kum zambağı; biyolojik çeşitlilik bakımından Göksu Deltası’nın önemli soğanlı bitkilerinden biridir. Biyoçeşitlilik yönünden korunması ve geliştirilmesi gereken bir türdür.
Kum zambağı bitkisi, doğal yaşam alanları olan kumul sahillerin büyük bölümünün plaj olarak kullanılması, insanlar tarafından çiğnenmesi, çiçeklerinin koklamak ve evlerini süslemek için koparılması ve soğanlarının toplanması nedeniyle nesli tehlike boyutuna ulaşmış bir türdür.
Kokulu ve dekoratif çiçekleri ile önemli bir süs bitkisi olma niteliğine sahip kum zambakları içerdiği 150’den fazla olan alkaloid nedeniyle pestisit ve tıbbi bitki olma özelliğinde taşımaktadır. Arizona Eyalet Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ise antikanser etkili bir madde olan Pancratistain’in; Pancratium maritimum’da bulunduğu tespit edilmiştir.
Şile yalnızca denizi ile değil, sahip olduğu diğer doğal zenginlikleriyle de çok önemli bir ilçedir. Yaklaşık 1 km’lik bir alan kaplayan kumul sistemi, batı ucunda Kumbaba Tepesi’nden bitişiğindeki tepelere kadar uzanır. Kumul sistemini çevreleyen sulak alanlar, sarp kayalıklar, orman ve çalı bitki örtüsü bölgenin doğal zenginliklerine olağanüstü katkıda bulunur.
DHKD’nin sürdürdüğü çalışmalar sonucu, Şile-Sahilköy Kıyıları, Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları’ndan biri olarak belirlenmiştir.
Şile-Sahilköy Kıyıları 6 tanesi Türkiye’ye endemik olmak üzere, toplam 16 nadir bitkiye ülke çapında ev sahipliği yapar.
Bunlardan üçü [kum incisi (Aurinia uechtritziana), Karadeniz salkımı (Silene sangaria) ve sahil sığır kuyruğu (Verbascum degeni)] Türkiye’nin imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınması gereken bitkilerdir.
Bu bölgede Kumbaba Kumul Tepesi ve Doğancılı-Alacalı kumulları I.Derece Doğal Sit Alanları ilan edilmiştir.
BÖLGEDEKİ NADİR TÜRLER
SAHİLKÖY-ŞİLE KIYILARI Ö.B.A
Büyüklük ve Yükseklik 2307 ha, Deniz seviyesi-50 m
Habitatlar Kıyı kumulları, deniz kıyısına özgü fundalık ve çalılıklar, meşe ormanı
Toplam Endemik Bitki Bilinmiyor
Tehlike Altındaki Bitkiler 13 ( 6 endemik )
Koruma Statüsü Doğal Sit Alanı
KÜRESEL ÖLÇEKTE TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER
[4 TAKSON]
Asperula littoralis (Sahil Asperulası).e
Centaurea kilaea (Peygamber Çiçeği).e
Silene sangaria (Karadeniz Salkımı) (Sahil Kumulları)
Verbascum degenii (Sahil Sığırkuyruğu) (Kıyılar ve yakın alanlar)
AVRUPA ÖLÇEĞİNDE TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER
[3 TAKSON]
Aurinia uechtritziana (Kum İncisi)
Peucedanum obtusifolium (Kıyı Kerevizi)
Trifolium apertum var.kilaeum
ULUSAL ÖLÇEKTE NADİR DİĞER TÜRLER
[6 TAKSON]
Convolvulus persicus (Sahil Sarmaşığı)
Corispermum filifolium
Crambe maritima (Deniz Lahanası)
Jurinea kilaea
Lathyrus sylvestris
Matthiola fruticulosa
Araştırma bölgesinde, toplam olarak 7 adet endemik takson tespit edilmiştir ve
aşağıda sunulmaktadır:
Lathyrus undulatus Boiss. (Fabaceae) (İstanbul Nazendesi)
Senecio castagneaus DC. (Asteraceae)
Cirsium lappaceum (Bieb.) Fischer subsp. tenuilobum (C. Koch) Davis&Parris
(Asteraceae)
Centaurea kilaea Boiss. (Asteraceae)
Campanula lyrata Lam. subsp. lyrata (Campanulaceae)(Lir Biçimli Çan Çiçeği)
Stachys cretica L. subsp. anatolica Rech. (Lamiaceae)
Asperula littoralis Sm. (Rubiaceae)
Genel Bilgiler
Ulaşım için 3 alternatif güzergah;
1. Şile otobanından Şile ye gelmeden 15 km önce "Sofular tabelasından (sola) dönüp ilerleyiniz. Sahilköy ün içinden geçip 2 km çıktıktan sonra sağdaki tabelamızı göreceksiniz.
2. Yine Şile ye doğru giderken Ömerliden sola dönünüz ve köy yolundaki "Sahilköy" tabelalarını takip edeceksiniz.
3. FSM den gelirken, Kavacık kavşağından Şile yönüne dönüp, Acarkent, Polonezköy den geçip Sahilköy tabelalarını takip ediniz.
*Güzergah en basit ulaşım yoludur ve takriben 50 km sürmektedir.