PAŞALAR KÖYÜ

Sayfamız, köyümüz ve yöremiz ile ilgili geçmişte yaşadıklarımız ve köy yaşamımızdaki emeği savunan paylaşımlar yapar.

Her türlü sorun ve şikayet için mesaj bölümümüz herkese açıktır.

Köyümüz ve yöremizle ilgili fotoğraflarınızı anılarınızı bilgilerinizi ister sayfamıza mesaj göndererek sayfa yönetimi olarak bizler, isterseniz siz takipçilerimiz olarak kendiniz paylaşabilirsiniz.3

Sayfamız ülke gündemi ile birlikte daha çok köyümüz ve yöremiz ile ilgili geçmişte yaşadıklarımız ve köy yaşamımızdaki emeği savunan paylaşımlar

Arkadaşlarımızı önererek katılım sağlamanızı rica ederiz..

www.facebook.com/Pasalarlilar

Uşak ili Karahallı ilçesine bağlı Paşalar köyü,(Mahmut Paşa)güneyinde Karahallı ilçesi Kaykıllı Dumanlı,Buğdaylı köyleri kuzeyinde Paşalar deresi ve Alfaklar Karayakuplu köyü batısında Kavaklı,Kırkyaren,Beki köyü,doğusunda Duraklı ve külköy köylerine komsudur.
Karahallıya beş,Uşak'a kırk km.uzaklıktadır.

Uşak ili Karahallı ilçesi Paşalar köyü:II. Beyazıd devrine ait vakıf defterinde Mahmut Paşa Köyünün Hüdavendigar zamanında Mahmut Paşa zaviyesine vakıf olduğu yazılıdır. Vakfın tasarrufu Mahmut Paşadan sonra oğlu Şeyh Elvan’a verilir. II. Mehmed devrindeyse vakıf Şeyh Elvanın iki oğlu Ali Paşa ile Abdi Paşanın tasarrufundayken “evkaf nesh tari olucak” tımara verilmiş fakat II. Bayezid devrinde tımardan alınan vakıf tekrar ihdas edilmiştir
II. Bayezid devrinde vefat eden Ali Paşanın vakıf hissesi padişah tarafından kardeşi Hamza Paşaya sadaka edilmiştir. Böylece Ali Paşa ve Abdi Paşa elinde bulunan vakıf II. Bayezid devrinde “hükm-i şahi” ile Hamza ve Abdi Paşalara geçmiştir. Daha sonra Abdi Paşa ve Hamza Paşanın vefatıyla vakıf Abdi Paşa oğlu Mübariz’e geçmiştir. Vakıf daha sonra Mübariz’den alınarak Hamza Paşanın oğlu Armağan’a, Padişahın “berat-ı alişanı” ile sadaka edilmiştir. Armağan’dan sonra vakfa Emir Ahmed ve Hamza mutasarrıf olmuşlardır.
II. Bayezid devrinde Mahmut Paşa köyünde mevcut olan vergi mükellefi erkek nüfusu yirmi dört kişi; bu nüfus çift sahibi dokuz, nim çift sahibi bir, bennak (babasıyla aynı evde yaşayan evli kişi) altı, kara bennak dört olmak üzere yirmi hane ile dört mücerredden müteşekkildir. Bu verilere göre köyün tahmini nüfusu yüz dört kişidir. Ayrıca yukarıda vakıf sahipleri olarak geçen Hamza Paşa oğlu Armağan ile Abdi Paşa oğlu Mübariz’in isimleri köy nüfusu arasında belirtilmek üzere ayrıca yazılmış bulunmaktadır.
Kanuni devrinde köyün vergi mükellefi nüfusu otuz bir kişidir. Bu nüfus on iki çift sahibi, dokuz nim çift sahibi, altı bennaktan yirmi yedi hane ile bir mücerred, bir pir ve vergi mükellefiyeti belirtilmemiş iki kişiden meydana gelmektedir. Bu devirde köyün tahmini toplam nüfusu yüz otuz dokuz kişidir. Diğer taraftan köy nüfusundan ayrı kaydedilen altı kişi vakıf sahiplerinin oğullarıdır. Bu kişiler: Mübariz oğulları Elvan, Ahmed ve Çelebi; Abdullah oğlu Yollu; Kara Paşa oğlu Armağan ve Armağan oğlu Ali Paşadır.
II. Selim devrinde Mahmut Paşa vergi mükellefi nüfusu elli yedi kişi olup bu nüfus: bir kişi çift sahibi, on beş kişi nim çift sahibi, yirmi kişi bennak, çeşitli miktarlarda resim verir dört kişi olmak üzere kırk hane ile beş mücerred, on kara bennak, bir malul ve bir vakıf evladıdır. Böylece II. Selim devrinde tahmini toplam köy nüfusu iki yüz on yedidir.
Bugün Uşakta Mahmut Paşa adlı bir köy olmamasına rağmen Uşak’ın Karahallı ilçesine bağlı Paşalar köyü vardır. Nitekim II. Bayezid devri nüfus ve arazi tahrir defterinde Dumanlı Köyünde İbrahim oğlu Oruç Beğin imam olduğu ve bu köye Mahmut Paşa Köyünden geldiği kayıtlıdır. Adı geçen Dumanlı Köyü ve Paşalar Köyü bugün Karahallı ilçesine bağlı birbirine yakın köylerdir. Buna dayanarak Mahmut Paşa Köyünün isminin zaman içerisinde değişerek Paşalar ismini aldığını söyleyebiliriz.

Tags:
Region,Community,Nonprofit Organization
Category:
Region