Ordu Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksek Okulu

Ordu Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksek Okulu

Ordu Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile kurulmuştur.


Üniversitemiz genç olmak ile beraber son derece köklü akademik geçmişe sahip iki büyük üniversitenin başarılı ve saygın farklı akademik birimlerinin bir araya gelmesi ile oluşturulması nedeniyle bir o kadar tecrübe birikimine sahiptir.


Ordu Üniversitesi; Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu’nun bir araya getirilmesi ile kurulmuştur. Ardından Ordu Üniversitesi kimliği ile bu birikime Tıp, Güzel Sanatlar, Diş Hekimliği ve Eğitim Fakülteleri; Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri; Devlet Konservatuarı, Beden Eğitimi ve Spor, Turizm Otelcilik Yüksekokulları ile Fatsa, Ulubey, Akkuş, Aybastı ve İkizce Meslek Yüksekokulları eklenmiştir. Bundan sonra hedeflenen var olan tüm programları gerek akademik gerekse teknik ve fiziki anlamda donatarak öğrenci almaya hazır hale getirmektir.


Ordu Üniversitesi’nde öğrenen organizasyon modeli ile kalite odaklı işleyen bir yönetişim sisteminin hâkim olduğu katılımcı bir anlayış ile Ordu Üniversitesi orijinli kurumsal değerler inşa edilmektedir.


Uluslararası standartlarda bir Ordu Üniversitesi için eğitim ve araştırma siyaseti ulusal politikalar ile uyumlu bir biçimde ülkemize en yüksek yararı sağlamaya odaklanarak kurgulanmakta, eğitim programları ile araştıran, sorgulayan, eleştiren, sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanabilen, empati yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Yüksekokulumuz 15/09/2008 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul’unun 2547 sayılı Kanun’un ile 2880 sayılı Kanun’un 7/d-2 maddesi hükmü uyarınca kurulmuştur. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık programı açılmış olup ilk yıl öğrenci alınamamıştır. 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında Gıda İşleme Bölümü Gıda Teknoloji programı da açılarak iki bölüm ile Eğitim-Öğretime geçmiştir.

Yüksekokul bünyesinde açılmış olan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılında I.öğretim ve II. öğretime 50 şer öğrenci alınacaktır.



Öğrencilerin barınmasına yönelik 1 adet erkek, 1 adet kız yurdu bulunmaktadır. Önümüzdeki yıldan itibaren kız ve erkek öğrenci yurtlarının kapasitelerinin ihtiyaç halinde artırılabilmesi mümkündür. Ayrıca Ulubey ilçesi ile Ordu merkezi arasındaki mesafe 24 km dir. Düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Rahatlıkla Ordu’dan geliş gidiş sağlanabilmektedir. İlçede öğrenciler için kiralık evler de mevcuttur.



Programın Amacı ve Kapsamı:

İki yıllık ön lisans eğitimi verilecek olan Arıcılık programının amacı; Ziraat mühendislerinin gözetim ve denetimi altında veya şahsi olarak kendi işletmelerinde arıların bakımı, arı ırklarının geliştirilmesi, bal, balmumu polen ve arısütü gibi ürünlerin üretilmesi ve pazarlaması gibi işlemleri planlamak ve yürütmek üzere arıcılık teknikeri yetiştirmektir. Böylece insan beslenmesi ve sağlığını korumada günümüzde çok önemli olan arı ürünlerini çevreye zarar vermeden, çağdaş üretim tekniklerini kullanarak, ekonomik ve sağlıklı olarak üretip toplumun hizmetine sunabilen teknik elemanlar yetiştirilecektir.

Gıda teknolojisi programının amacı; Gıdaların hazırlanması, üretimi, tüketimi, depolanması, hijyen ve sanitasyonu, pazarlanması gibi konuları içeren ve her geçen gün önemi daha da artan bir programdır. Gıda sanayisinde hammaddelerin işlenmesiyle başlayan ve tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçteki birçok önemli aşamayı içeren bu programda amaç; kaliteli, nitelikli, tüketiciye yararı olacak sağlıklı gıdalar üretecek güvenilir “Gıda Teknikerleri” yetiştirmektir.



Mezunların Alacağı Unvanlar, Çalışma Alanları, Dikey Geçiş Yapılabilecek Fakülte ve Bölümler:

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara yüksekokul diploması verilir ve Tekniker ünvanı kazanır. Programdan mezun olanlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın muhtelif birimleri, özel sektörde arıcılık çiftlikleri, bal dolum tesisleri, morfoloji laboratuarları, arı sütü ve paketlenmesi gibi birçok arıcılık birimlerinde istihdam olanakları bulabilirler.

Arıcılık programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerine dikey geçiş yapabilirler. Arıcılık teknikerleri kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara ait birimlerinde çalışabildikleri gibi kendi özel işletmelerini de kurabilirler.

Gıda teknolojisi programı mezunlarına Ön lisans diploması ve Gıda Teknikeri Meslek unvanı verilmektedir. Gıda teknikeri, alanında ön lisans düzeyinde öğretimini tamamlamış, işletmelerde ve laboratuarlarda mühendise karşı sorumlu veya mevzuata uygun şartlarda doğrudan sorumlu yöneticidir.
Gıda teknikeri programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerine, Gıda Mühendisliği Bölümlerine dikey geçiş yapabilirler. Gıda teknolojisi eğitimi alarak staj sonrası mezun olan öğrenciler gıda teknikeri olarak özel ve kamu sektöründe tüm gıda üretimi yapan işletme ve fabrikalarda yönetim, üretim ve laboratuar alanlarında çalışabildikleri gibi kendileride mandıra vb. işletmeler kurarak çalışabilirler.

Category:
College & University