Nazım Hikmet Kültür Merkezi - Kadıköy

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi - Kadıköy
nhkm.org.tr/
istanbul.nhkm.org.tr/
twitter.com/NHKMistanbul
instagram.com/nhkmkadikoy/

NÂZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ - KADIKÖY

1996-2004 yılları arasında Nâzım Kültürevi adı ile önce Kadıköy ve ardından da Taksim’de faaliyet gösteren merkezimiz, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adını aldığı 2004 yılı itibarı ile, şu an bulunduğu yere; Osmanağa Mah. Ali Suavi Sk. (Sanatçılar Sokağı) Bahariye-Kadıköy'deki Anarat Hıggutün Ermeni Katolik Rahibe Manastır ve İnan Mektebi'ne ait vakıf binasına yerleşti.

16 Ekim 2004 Cumartesi günü İrfan Ertel, Mesut Eren, Serdar Şencan ve Tuğrul Çutsay'ın karma resim sergisi eşliğinde gerçekleşen açılış kokteyliyle Nâzım Kültürevi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'ne evrilirken tüm dostlarına bir kez daha “merhaba” dedi.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi; Ruhi Su Salonu, Açıkhava Sahnesi, Kışlık Bahçe, Atölye Salonları, Yılmaz Güney Sinema Salonu, Nâzım Hikmet Kütüphanesi, Kitapevi, Piraye Kafe ve Nâzım Hikmet Akademisi'nden oluşan bir yapıya sahip.

Ruhi Su Salonu: 150 kişilik kapasitesi bulunan salon, gelişmiş ışık ve ses sistemiyle; konser, tiyatro, konferans ve panellere ev sahipliği yapıyor. Salonda ayrıca film gösterim olanağı da mevcut.

Açıkhava Sahnesi: Toplamı 50 metrekare olan (ve istenildiğinde 75 metrekareye kadar büyüyebilen) demonte bir sahnesi olan bu bölümümüz, 400 kişilik oturma ve 1000 kişilik ayakta seyirci kapasitesine sahip. Açıkhava gösterim alanı, ağırlıklı olarak Ruhi Su Salonu'nun yazlık ayağı işlevi görüyor. Açıkhava Sahnesi 1 Haziran - 1 Eylül tarihleri arasında etkinliklere açık bulunuyor.

Kışlık Bahçe: Bu bölüm de aynı demonte sistemi ile kurulup kaldırılabilen daha küçük boyutlu (15 metrekare) bir sahne sistemi ve 60 kişilik oturma ve 100 kişilik ayakta seyirci kapasitesi ile mini konser, panel, söyleşi, vb. etkinliklerin gerçekleştirildiği bir başka mekan olma özelliğine sahip.

Atölye Salonları: Biri 35 kişilik (Kemal Özer Salonu) ve diğeri de 70 kişilik (Mahmut Dikerdem Salonu) olmak üzere iki salonda sanatsal ve akademik atölye-seminer çalışmaları bu alanlarda gerçekleştiriliyor.

Yılmaz Güney Sinema Salonu: 40 kişi kapasiteli cep sinema salonunda ayda ortalama 8 film gösterimi gerçekleştiriliyor.

Kütüphane: Bünyesinde barındırdığı 25.000'e yakın kitap, dergi, süreli yayın, vb. ile Nâzım Hikmet Kütüphanesi, NHKM bünyesinde yürütülen seminer ve atölye çalışmalarının, “alternatif akademik uğraşlar”ın ana destekçisi niteliğine sahip.

Kitapevi: Kültür Merkezi'nin hemen girişinde yer alan kitabevi, kitap tutkunları için, başka kitabevlerinde bulmakta zorlanacakları değerli kitap ve dergileri edinebilme olanağı sunuyor.

Piraye Kafe: Açık ve kapalı alana sahip kafe, Kültür Merkezi'ni ziyaret eden tüm Nâzım dostlarının sohbetlerine, taze çayı ve leziz mutfağını katıyor.

Son söz: Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, sadece bir kültür merkezi olmanın ötesinde, bu ülkenin özgür, eşit ve aydınlık geleceğine olan inancın bir ürünüdür.

Tags:
Cultural Center,Performance Art Theatre,Media/News Company
Category:
Cultural Center