Elçi Pavlus yaklaşık 1950 sene önce Efes’teki Hristiyanlara gönderdiği mektubunda şöyle yazıyor: “Böylece artık yabancı ve garip değil, kutsallarla birlikte yurttaş ve Tanrı’nın ev halkısınız. Elçilerle peygamberlerden oluşan temel üzerine bina edildiniz. Köşe taşı Mesih İsa’nın kendisidir. Bütün yapı, Rab’be ait kutsal bir tapınak olmak üzere O’nda kenetlenip yükseliyor. Siz de Ruh aracılığıyla, Tanrı’nın konutu olmak üzere hep birlikte Mesih’te inşa ediliyorsunuz” (Efeslilere Mektup 2:19-22). Bu kilisenin tanımıdır ve İstanbul Luteryen Kilisesi, bugün de aynı temelin üzerinde ayakta durmak istiyor.
Misyon - Luteryen Kilisesi, Hristiyan imanını ikrar eder. Bu iman, Kutsal Kitap’a, Eski ve Yeni Antlaşmalar’ın Baba Allah, Oğul ve Kutsal Ruh’tan oluşan Üçlü Birlik’e tanıklığına dayanmakta ve üç evrensel inanç bildirisinde ve Luteryen İman Açıklamaları’nda da belirtilmektedir.
-Luteryen Kilisesi çarmıha gerilip ölen ve üç gün sonra dirilen, her ulusa mensup insanları Kilisesi’ne davet eden İsa Mesih’i, tek, kutsal, evrensel ve elçisel kilisenin Rab’bi olarak duyurur.
- Luteryen Kilisesi, kilise ibadetinin yönetimi, öğretiş ve bireysel danışmanlıkla Rab’bin verdiği görevi devam ettirir. Toplumsal ve yasal sorumluluklarını üstlenerek, faaliyetlerini kamuya açık olarak yürütmeye ve bulunduğu ülke, Türkiye’nin refahı için dua etmeye önem verir.
Tarihçe
İsveç, ilk Luteryen rahiplerini 1709 yılında İstanbul’a gönderdi. Aynı yıl İsveç Kralı XII. Karl, Poltava savaşında Ruslara yenildi, Osmanlıların himayesine sığındı.
1741 yılında İsveç Parlamentosu, İstanbul’da bir kilise yapmak için para toplamaya karar verdi. Bu plan için Almanya ve Finlandiya’dan da para toplandı. Kilise, 1748 yılında İsveç Büyük Elçiliği’nin bahçesine inşa edildi. Bu kilise 1818’de yandı ve yerine şu andaki gotik, küçük ahşap kilise yapıldı. 1884’ten sonra İsveç hükümeti kilisenin giderlerini ve çalışan pederin ücretini karşılamayı durdurdu.
İstanbul’da yaşayan Luteryen Hıristiyanlar 1999 yılında İsveç Konsolosluğu’nun boş duran kilisesinde Luteryen tarzı ibadete başladılar. Türkçe konuşan bir peder bulunduktan sonra ibadetler Türkçe olarak yapılmaya başlandı.
İstanbul Luteryen Kilisesi, Şubat 2005’de Türk hükümetinin sağladığı imkânlarla tescil edildi. Kasım 2006’da İstanbul’daki cemaatin yanı sıra, Bulgaristan’ın Peştera ve Almanya’nın Mannheim şehirlerindeki Türkçe konuşan Luteryen cemaatleri de İstanbul Luteryen kilisesi ile birlikte hareket etmeye başladı.
2008’de İstanbul Luteryen cemaati İstiklal Caddesi üzerinde boş duran daha geniş Surp Yerrortutyun yani Üçlü Birlik kilise binasında ibadete başladı.