Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Genç nesilimizi kültür yozlaşmasından uzak tutmak ve kendi kültürünü unutturmamak için çalışmaktayız.
SINOP
GENEL BILGILER
Yüzölçümü: 5.862 km²
Nüfus: 265.153 (1990)
Il Trafik No: 57
Sinop Karadeniz Bölgesinin ortasinda Anadolu'nun en kuzeyinde, Boztepe Yarimadasinin en dar kesiminde kurulmustur. Karadeniz'in en güzel tabii limanlarindan biridir. Bölgenin en eski sehirlerinden olan il, 3 üncü yüzyil filozoflarindan Diyojen'in dogum yeridir. Ormanlarla iç içe girmis plajlari sehri ziyaret edenlere inanilmaz güzellikler sunar.
ILÇELER:
Sinop ilinin ilçeleri; Ayancik, Boyabat, Dikmen, Duragan, Erfelek, Gezde, Saraydüzü ve Türkeli'dir.
Ayancik : Il merkezine 62 km. uzaklikta, ilin batisinda yer alir. Gezip görülecek yerler arasinda, Istefan Kaya Mezarlari, Ayancik Kilisesi, Istefan Sulu Kilise, Demir Yolu, Çamurca Plaji, Akgöl, Ayancik Çamligi, Ayancik Çarsi Camii, Yali Hamami bulunmaktadir.
Boyabat : Il merkezine 94 km. uzakliktadir. Gezip görülecek yerler arasinda Boyabat Kalesi, Salar Köyü Kaya Mezari, Göynühören Köyündeki Ambarkaya Mezari, Dodurga Köyündeki Resimli Kaya, Arimkaya Tüneli ve Kaya Mezari bulunmaktadir. Kalebagi, Topalçam, Bürnük piknik yerleridir.
Duragan : Il merkezine 121 km. uzakliktadir. Tarihi itibariyle çok eskilere dayanir. Gezip görülecek yerler arasinda, Durakhan (Kervansaray), Ismail Bey Cami, Yagbasan Türbesi, Ambarkaya Mezari, Terelek Kaya Mezari, Buzluk Magarasi bulunmaktadir.
Saraydüzü : Il merkezine 115 km. uzakliktadir. Önceki adi Kiziloglan ilçenin adi daha sonra Saraydüzü olarak degistirilmistir.
NASIL GIDILIR?
Karayolu: Otobüs Terminali kent merkezindedir.
Otogar Tel : (+90-368) 260 03 04
Denizyolu: Sinop Limaninin kent merkezindedir .
Liman Tel : (+90-368) 261 71 55
Deniz Subesi Tel : (+90-368) 261 59 05
Havayolu: Sinop Havaalaninin kent merkezine uzakligi 8 km.dir. Ulasim, dolmus veya taksilerle yapilmaktadir.
Havaalani Tel : (+90-368) 271 44 55
Türk Hava Yollari Sinop Subesi Tel :(+90-368) 260 24 70
GEZILECEK YERLER
Müzeler
Sinop Müzesi
Adres: Okullar Cad. - Sinop
Tel: (368) 261 19 75
Tarihi Sinop Cezaevi
Sinop Kalesi
M.Ö.7.yy.da Sehri korumak amaciyla yarimadanin üzerinde kurulmustur. Roma, Bizans ve Selçuklular döneminde onarilarak kullanilmistir. Günümüzde bir bölümü hâlâ ihtisamini korumaktadir. 2050 m. uzunlugu, 25 m. yüksekligi, 3m. genisligi ve iki ana giris kapisi bulunmaktadir.
Eski Sinop Cezaevi
Ceza Evinin bulundugu alan Osmanlilarin Karadeniz'deki en büyük tersanesiydi. Ceza Evi iç kalenin içinde eski tersane alaninda yapilmistir. 1887 yilindan beri ceza evi olarak kullanilmaya baslanmistir. Etrafi yüksek kale bedenleriyle çevrilidir. Bu özelliginden dolayi mahkumlarin kaçisini imkansiz kilmistir. Su anda Kültür Bakanligina devri yapilmis olup, turizme kazandirilmasi yolunda çalismalar devam etmektedir.
Cami, Türbe ve Kiliseler
Alaaddin Cami : Sinop'un fethinden hemen sonra yapilmistir. Selçuklu dönemi eseridir. Büyük bir avlunun güneyinde yer alir. Dikdörtgen planli olup, bes kubbelidir. Avlunun ortasinda bir sadirvan, bir kösede de Isfendiyarogullari'nin türbeleri bulunmaktadir.
Sinop'un diger önemli camileri Kefevi Camisi, Saray Camisi, Mehmet Aga Camisi, Cezayirli Ali Pasa Camisi, Meydankapi Camisi ve Iskele Camisidir.
Seyyit Bilal Hazretleri Türbesi : Seçuklu çaginda yapilmistir. Türbe Hz. Hüseyin soyundan ve Arap ordulari komutanlarindan Seyyit Bilal'in sehit oldugu yerde yapilmistir. Sinop'un diger önemli türbeleri Gazi Çelebi, Sultan Hatun (Aynali Kadin Türbesi), Hatunlar, Yesil Türbe, Isfendiyar Ogullari Ve Çeçe Sultan Türbeleridir.
Balatlar Kilisesi : Roma çaginda tiyatro ya da hamam olarak kullanildigi düsünülen bu yapi, 7.yy.da Bizanslilar tarafindan kilise olarak kullanilmaya baslanmistir. Iç kisimdaki fresklerin bir bölümü durmaktadir. Mülkiyeti özel sahsa ait arazide bulunmaktadir.
Milli Parklar ve Korunan Alanlar
Sarikum Tabiati Koruma Alani
Sinop Tabiat Anitlari
Yaylalar
Guzfindik - Bozarmut Yaylalari
Ulasim: Yaylalar Gerze - Çalbogazi Beldesi'nin 35 km. güneybatisinda bulunan yaylalara ham toprak yolla ulasilmaktadir. Ulasim, Gerze plajlarindan araçlarla 45 dakikada sürmektedir.
Özellikler: 1. 350 m. rakimli yaylalarda altyapi tesisleri yoktur.
Konaklama-Yeme-Içme: Yaylada yapi bulunmamaktadir. Kamp yapacaklarin çadir ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarinda getirmeleri gerekmektedir.
Türkeli Kurugöl Yaylasi
Ulasim: Türkeli ilçesinin 12 Km. kuzeybatisindadir. Yolun ilk 10 kilometresi toprak yol, 2 kilometresi patikadir.
Özellikler: 800 m. rakimli yayla Karadeniz'in dogal bir manzara seyir terasi konumundadir. Su ve elektrikten baska altyapi bulunmamaktadir.
Konaklama-Yeme-Içme: Kamp yapacaklarin çadir ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarinda getirmeleri gerekmektedir.
Ayancik - Akgöl Yaylasi
Ulasim: Ayancik-Boyabat yolunun 44. kilometresinden saga ayrilan ham toprak yolu takiben 4 km. sonra Akgöl'e ulasilir.
Özellikler: Akgöl yaylasi bozulmamis dogasinda bulunan on bin bitki çesidiyle çangal ormanlari, botanik arastirmalar için tercih sebebidir. Yemisli deresinin agzinin kapatilmasiyla olusturulan yapay gölde kirmizi benekli alabalik üretilmektedir.
Konaklama-Yeme-Içme: Kamp yapacaklarin çadir ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarinda getirmeleri gerekmektedir.
Magaralar
Inalti Magarasi
Yeri: Sinop, Ayancik Ilçesi
Magara Sinop Ili, Ayancik Ilçesine yaklasik 35 km. uzakliktaki Inalti Köyü yaninda yer almaktadir. Ulasim toprak ancak güzel manzarali bir yolla saglanmaktadir. Inalti Köyü ile magara arasindaki uzaklik yaklasik 400-450 m. civarinda olup egim oldukça fazladir.
Özellikleri: Inalti Magarasi genis ve yüksek bir girisle baslamakta ve gidebildigimiz 350-400 m. lik kisma kadar bu özelligini korumaktadir. Magara 3-6 m. genislige, 5-25 m.ye varan yükseklige sahip olup büyük bir tünel seklinde devam etmektedir. Ilk 350-400 m.lik bölümde, magara olusumlari açisindan duvarlarda traverten olusumlari ile yer yer küçüklü büyüklü sarkitlar bulunmaktadir. Magaranin toplam uzunlugu 700 m. olup, 400 m.den sonrasi sulu ve çamurludur.
Kus Gözlem Alani
Sarikum Gölü
Plajlar ve Mesire Yerleri
Hamsilos Koyu: Yemyesil ormani, rengarenk çiçekleri ile denizin bir nehir gibi kara içine girdigi Hamsilos Koyunun sehir merkezine uzakligi 11 km. dir.
Sarikum: Deniz, Orman ve gölün bir arada bulundugu essiz bir piknik alanidir. Sehir merkezine 21 km. dir. Çesitli av hayvanlari bulunmaktadir. Tabiati koruma alani ilan edilmistir.
Akliman Mevkii: Sehrin batisindadir. Deniz kenarinda kilometrelerce uzunlugunda ve 15-20 metre genisliginde bir serit gibi uzanan kumsalligi ile meshurdur. Orman Isletme Müdürlügünce düzenlenen Akliman piknik yeri her türlü ihtiyaca cevap verecek niteliktedir. Ayrica kumsal boyunca motel kamp ve mesire yerleri mevcuttur.
Orman Kampi: Sehrin girisinde iç limana bakan kisimda çam agaçlariyla kapli bir alanda bulunmaktadir. Orman Isletme Müdürlügünün sosyal tesisleri ile kabinler bulunmaktadir. Bütün yaz boyunca hem piknik yapilabilen hem de denize girilen güzel plajlarimizdandir.
Yuvam Kampi: Orman kampinin bitisigindedir. Plaj ve tesisler Sinop Belediyesine aittir, Güzel bir piknik yeridir. Çadir ve kamp yerleri mevcuttur.
Karakum Yöresi: Iç limanda, sehre 1.5 km. uzakliktaki Özel Idare' ye ait tesislerde otel, pansiyon, bungalov tipi evler, çadir, kamp yeri bulunmaktadir.
Soguksu: Sinop-Boyabat karayolunun 47. Kilometresindedir. Çevresi köknar agaçlariyla kaplidir. Orman içinde yer alan içme suyu, sifali olarak bilinmektedir.
Bektasaga Köyü ve Göleti: Sinop- Erfelek yolu üzerinde Sinop'a 20 km. uzakliktadir. Geleneksel senlikleri, orman ve balik avciligi yapilan göleti meshurdur.
Sportif Aktiviteler
Kamp Karavan: Il merkezinde, çadir ve karavan turizmine yönelik altyapisi tamamlanmis olan Gazi Kampi, Karakum Kampi, Yuvam Kampi, Akliman mevkiinde Marti Kamping ile Demirkollar Kampi her türlü ihtiyaci karsilayacak niteliktedir.
Gazi Orman Kampi
Avcilik: Sinop Ili ve Ilçelerinde çok sayida yaban domuz bulunmaktadir. Yöre avcilari tarafindan avlanmaktadirlar. Ilde domuz avciligi içi altyapi tamamlandiginda, avcilik yöre disina tasacaktir.
Yelkencilik: Sinop Il merkezinde ulusal ve uluslararasi düzeyde yelken yarismalari yapilmaktadir.
COGRAFYA
Sinop, Karadeniz kiyi seridinin kuzeye dogru sivrilerek uzanmis bulunan Boztepe Yarimadasi üzerinde kurulmustur. Bati ve Kuzey Karadeniz Bölgeleri arasinda bir geçis noktasi konumundadir. Sinop, kuzeyde Karadeniz, batida Kastamonu, doguda Samsun güneyde Çorum illeri ile sinirlidir. Il topraklari orta yükseklikteki daglik alanlardan olusmaktadir.
Yagisli bir bölge oldugundan çay ve dereleri çoktur. Sulamada ve orman ürünlerinin tasinmasinda yararlanilan çay ve derelerin hepsi Karadeniz'e dökülür. Mesire ve dinlenme alanlarinin bulundugu önemli yaylalari vardir.
Sinop'ta iklim, yazlar serin, kislar ilik geçer, Güney ve iç kesimlere inildikçe Karadeniz ikliminin etkisi azalir, yagislar azalir, sicaklik düser. Il, Karadeniz ikliminin özelligi olarak, sik yagis aldigindan zengin orman ve bitki örtüsüne sahiptir. Ormanlar hem zengin hem de çesitlidir.
TARIHÇE
Sinop yöresi, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Büyük Iskender, Selevkes, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroglu ve Osmanli hakimiyetinde kalmistir.
NE YENIR?
Yöreye özgü yemekler; Nohul (üzümlü-cevizli-kiymali-yogurtlu), Katlama Pilaki (Hidirellez yemegi), Misir Pastasi, Kasik Çikartmasi (mamalika), Keskek Yemegi, Hamsi Dolmasi, Ayva ve Kestane Yemegi, Kulak Hamuru (içi etli manti), Islama, Misir Çorbasi, Misir Tarhanasi, Sirkeli Patlican ve Sirkeli Pirasa.
NE ALINIR?
Yöre el sanatlari yönünden oldukça zengindir. Ayancik Ilçesinde keten dokumaciligi yapilmaktadir. Çember de yörede dokunmakta, hem basörtüsü olarak ham de dekoratif amaçli kullanilmaktadir. Mahrama ve Duragan Bezi, Duragan Ilçesinde dokunmaktadir.
Il merkezinde görülen el sanatlarindan birisi, halk arasinda kotracilik da denilen, gemi modelciligidir. Ayrica ilde Özekes ailesinin dört kusaktir devam ettirdigi el yapimi biçak üretimi de önemli bir yer tutar.
LINKLER
Sinop Valiligi http://www.sinop.gov.tr
YAPMADAN DÖNME
Akliman Yöresi, Hamsilos Koyu, Sarikum Gölü (tabiati koruma alani), Ayancik Akgöl, Erfelek Tatlica Selalesini ziyaret etmeden,
Sinop Müzesi görmeden,
Manti, Nokul (kiymali ve üzümlü), Islama (tavuklu) yemeden,
Dünyaca ünlü hediyelik kotra ve taka maketleri, turistik çelik biçaklar, keten islemelerinden almadan,
....Dönmeyin.