Karagümrük

40.000 kişilik kapatılan KARAGÜMRÜKLÜLER (TARAFTAR) RESMİ FACEBOOK SAYFASI yerine açılan,www.facebook.com/asikaragumruk

-SEMT- 29 Mayıs 1453 Salı Sabahı Fatih Sultan Mehmed'in Edirnekapı'dan İstanbul'a girip ilk ayak bastığı bölgede yer alan semtimiz; Fatih Sultan Mehmed'in Osmanlı İmparatorluğu'nun en ünlü külhanbeyi olan Kara Davud'a şehrin surlarından Hıristiyan, Musevi ve Müslüman insanların giriş çıkışlarını, gümrük vb. işlerini kontrol etme sorumluluğunu verdikten sonra zamanla şimdiki ismini almış, İstanbul'un ilk Türk semtidir.

-TARAFTAR- 1950'lerin sonlarından itibaren, ünlü amigo Gardırop Fuat önderliğinde, Türkiye'de Fenerbahçe'yle birlikte; en çok taraftar kitlesine sahip olan Karagümrük; üç büyük diye tabir edilen takımların öne çıkıp, il kulüplerinin kurulmasının ardından endüstriyel futbolda tutunamayarak bu özelliğini kaybetmiştir. Buna rağmen hala İstanbul'da maçlarına en çok taraftar çeken semt takımı olma özelliğini günümüzde de sürdürmektedir.

İlk günden beri tribünde sadece "KARAGÜMRÜKLÜLER" ismiyle yer almıştır. "Karagümrüklüler bir grup değil, bir bütündür" sloganıyla da gruplaşmanın önüne geçmişlerdir. Bunun yanında yer yer "ASİ KARAGÜMRÜKLÜLER" ismini kullandıkları da görülmüştür. Tribünde "Tek Renk Kırmızı-Siyah, Tek Kimlik Karagümrük" sloganını kullanan semt aşıklarına göre tek büyük Karagümrük'tür!

2.Lig (B) Kategorisinde mücadele ettikleri sezonda kendi evinde seyircisiz oynadıkları Sidespor maçında, "Numaralı" diye tabir ettikleri evlerden birine bir boy aynası çıkartmışlar. Bu boy aynasını rakip kalecinin gözüne tutarak, takımlarının karşılaşmayı kazanmalarına katkıda bulunmuşlardır. Bu orijinal fikirleriyle taraftarlar, BBC ve CNN gibi dünyaca ünlü kanallarda kendine yer bulmuştur.

Tribün kültürünün önde gelen temsilcilerinden olan ve kendilerini 'Fatih'in Torunları' olarak tanıtan Karagümrüklüler, Türk tribün tarihinin en güzel bestelerinden biri olarak gösterilen 'GÜNDOĞDU' bestesinin asıl mimarlarıdır. Bu besteyi çeşitli tribünler sahiplenmekte fakat gerçek öyle değildir. Gündoğdu özbeöz Karagümrük bestesidir.

-KULÜP- 1926 yılında KARAGÜMRÜK İDMAN YURDU adı altında kuruldu. Karagümrük Tulumbacıları'ndan ilham alınan renklerimiz de Kırmızı Alevi, Siyah Dumanı simgelemektedir.

1928 yılında Çukurbostan Stadı'nı kendi elleriyle hazırlayan Karagümrük, 1942 senesinde şampiyon olup 1.Lig'de Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ile mücadele etme hakkı kazandı. Fakat yeni sezon öncesi, Vefa Lisesi'nden yetişen zamanın MEB Bakanı Hasan Ali Yücel, Karagümrük Stadı'nı Vefa Kulübü'ne kazandırmak için Karagümrük ve Vefa kulüplerini 'Vefa' çatısı altında birleştirmiştir. Bu birleşmeyi hiçbir zaman kabul etmeyen Karagümrüklüler, faaliyetlerini 1942-46 yılları arasında durdurmuştur.

1946-47 sezonunda liglere KARAGÜMRÜK GENÇLİK KULÜBÜ adıyla 5.Küme'den başlayarak layık olduğu 1.Lig'e 1957-58 sezonu sonunda ulaştığı şampiyonlukla katılabilmiştir. Vefa Spor Kulübü yüzünden, Türk Futbolu'ndan tam 15 sezonumuz kaybolmuştur. Mabedimiz resmiyette Vefa ismi ile gözükse de halk arasında kabul görmeyen bu ismin yerine Karagümrük Arena kullanılmaktadır.

Karagümrük, 1956-57 sezonunda Türkiye 2.Profesyonel Lig'in kurulmasına öncülük etmiştir.

Karagümrük, 1958-59 sezonunda Türk Futbol Tarihinin ilk büyük transferini Galatasaray'dan Kadri Aytaç'ı 57.500 Lira'ya alarak gerçekleştirmiştir. Karagümrük 1.Lig'de ki bu ilk sezonunda ilk devrenin son karşılaşmasına kadar namağlup bir şekilde liderlik koltuğuna oturmuş, sezonu üçüncü sırada tamamlamıştır. Türkiye'de çok büyük bir sempati toplayan Karagümrük, daha sonraları Yimpaş Yozgatspor olarak Süper Lig'de mücadele edecek kulübe, 1959 yılında ismini ve renklerini vermiştir.

Karagümrük, 1.Lig'den düştüğü 1962-63 sezonuna kadar; Beşiktaş'ın sembol ismi Baba Hakkı (Yeten), Fenerbahçe tarihinde en çok forma giyen dördüncü isim Naci Erdem, Ahmet Karlıklı, Cahit Candan, Ahmet Berman, İsmail Kurt, 'Rüzgarın Oğulları' Tarık Kutver ve Aydın Yelken ile Hakem Ahmet Çakar'ın babası Mustafa Çakar, Müjdat Gezen'in babası Necdet Gezen, Albay Rıza Erseven, Galatasaraylı Musa Sezer, Beşiktaşlı Yavuz Üreten gibi onlarca yıldız ismi Türk Futbol'una armağan etti.

1982-83 sezonunda 2.Lig'de şampiyon olan ve en son 1.Lig'de (Süper Lig) 1983-84 sezonunda yer alan Kırmızı-Siyahlılar, sezon sonunda Abdülkerim Durmaz'ı Fenerbahçe'ye verirken; 2.Lig'de mücadele ederken Abdullah Avcı'yı da Türk Futboluna kazandırdı. Karagümrük altyapısından çıkan son yıldızlar ise efsane antrenör "Lağım Osman" (Odman) tarafından yetiştirilen Oktay Derelioğlu ve Serdar Topraktepe oldu.

Category:
Sports Team