Hava oğlu köyü ilçeye 18 kilometre uzaklıktadır. Yörenin ve bölgenin en yüksek dağlarından olan Yağcı Dağı’na yakın bir yerde kuruludur alanıdır. Yağcı,Çortak,köyleriyle sınır olduğu gibi ilçenin Demirci ilçesine sınırı olan bir köydür. Köy diğer köylerde olduğu göçebe yörüklerin buraya gelerek çadır kurmaları ile oluşmuştur. Köy daha önceleri Demirci ilçesine bağlı idi. Yağcı köyü ile iç içe idi.
Köyün yolu asfalttır. Ulaşım olarak köyün fazla bir problemi yoktur. Demirci Selendi güzergahında olması ve Selendi ilçesine yakın Demirciye bağlı köylerin alış veriş için ve pazara gelip gitmeleri de bu köyün ulaşımına yardımcı olmaktadır. ilçeye, mevcut köylüye ait özel vasıtalarla gidilip gelinmektedir. İlçenin pazarı olan Perşembe günü köyden vasıtalar gider gelir. Diğer günlerde de özel gidiş gelişler olur. Köyün ilçeye uzak olması ve her gün bir servisinin olmaması halk için bir sıkıntı kaynağıdır.
Köyde bir ilkokul vardır. Köyün Çay kenarında olması su yönünden köyü zengin hale getirmiştir. Köyün elektrik ve telefonu mevcuttur. Köyün camisi vardır. Köyde ayrı bir köy odası ve muhtarlık da vardır.
Köyün nüfusu 1970 de 187 olarak görülmekte ve 2000 yılında nüfusu 300olmuştur.Bu durum köyden göç olayının çok az olduğu fikrini vermektedir. Köyün nüfusunda sürekli istikrarlı bir artış söz konusudur. Göç olayının diğer köylere rağmen az olması veya olmamasının sebebi olarak ta köyün çay kenarında kurulması ve bu durumun köylünün tarım alanında gelir düzeyinde bir iyileşme meydana. Hava oğlu köyü civar komşu köylerle akrabalık ilişkileri mevcuttur. Köyde hizmet veren köy kahvesi ve bakkal dükkanı mevcuttur.
Köy gelirini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Bilhassa koyun ,keçi bu köyde ağırlıklı olarak yetiştirilir. Köyde tütün ekimi de yapılır. Köy genellikle merkez mahallesi çay kenarına kurulu olmasından tarıma elverişli arazisi vardır. Bu köyde Sebze,meyve üretimi bu köyde ağırlık kazanır. Yaz mahsülü dediğimiz kavun,karpuz,fasulye,mısır gibi birçok sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Köyde tarım modern tarım araçları olan traktör ve benzeri araçlarla yapılmaktadır. Köyde yeterince bu işi yapacak traktör vardır. Ayrıca köyde otomobil,motosiklet. kamyonet türü araçlar da mevcuttur. Bunlar da köyün ekonomisine olumlu katkılar yapmaktadır. Köyde hayvancılık biraz daha modern usullerle yapılmaya başlanmıştır. Köyde hayvan ıslah çalışmaları da vardır. İnek besiciliği bunun en güzel örneğidir. Mandofon ve hoşteyn cinsi inek besiciliği yapılmaya başlanmıştır. Bu durum üretimi olumlu yönde etkilemekte ve gelir seviyesini yükseltmektedir. Kümes hayvancılığı da bu köyde yapılmaktadır. Orman ürünlerinden yakacak olarak faydalandıkları gibi bu köy civarında Çam ,Meşe ve pırnar ağaçları ağılıklı bitki örtüsünü teşkil etmektedir. Bu durun da köy için ayrıca bir zenginlik kaynağıdır.
Köyde geleneksel yörük düğünleri yapılmaktadır. Kış geceleri yüzük oyunu ve kış sohbetleri geceleri yapılır. Kışın ayrıca tavşan ve keklik avcılığı yapılır. Köyde önceleri daha belirgin olarak yapılan halı,kilim,torba,namazla,kuşak gibi el sanatları son zamanlarda fabrikasyonlarının üretilmeye başlanmasıyla oldukça az yapılmaktadır. Kadınlar kış gecelerinde gelinlik kızlarına çorap örme oya ve tığ işleri ile çeyizlik hazırlayarak boş vakitlerini değerlendirirler.
İşler köyde imece usulü ile yapılmaya devam etmektedir. Yardımlaşma Anadolunun genelinde olduğu gibi bu köyde de hat safhadadır. Değişik usulü imece çalışması ile işlerini beraberce yaparlar.
Köyün iklimi diğer köylere göre biraz daha sert ve çetin geçmektedir. Bunun sebebi ise köyün iki dağın eteğinde kurulmasındandır. Dağlardaki kışın yağan karın soğunu bu köy hissetmektedir.
Köyde: Aydın, Girgin, Gümüş, Kel, Minge, Gürbüz, Özkan, Taşdelen, Yağcı, Yıldız, Yılmaz, Soyadlarında aileler yaşamaktadır.