Büyükçekmece adına en iyiyi, en doğruyu, en güzelini vermek için destek sizden, hizmet bizden! KİMSEYE BAĞLI DEĞILİZ sadece Büyükçekmeceliyiz!
Büyükçekmece , İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan Marmara Denizi’ne paralel bir sahile sahip, büyüklüğü ile Avrupa Yakası’nda önemli bir rol oynayan semttir. Semtin çevresini tanıtmak gerekirse kuzeyinde Çatalca ve Arnavutköy, güneyde Marmara Denizi, Doğusunda Beylikdüzü ve batısında ise Silivri bulunmaktadır. Büyükçekmece’de Türkiye’nin en büyük birinci, Dünyanın en büyük üçüncü en yüksek televizyon kulesi bulunmaktadır. Ayrıca Büyükçekmece’de Türkiye’nin en büyük sergi alanı olan TÜYAP yer almaktadır. Büyükçekmece’de birçok Alışveriş Merkezi, Çarşı, müze, otel, tiyatro salonu, spor salonu ve Aqua Park mevcuttur.
Büyükçekmece ‘nin nüfusu
Büyükçekmece , 2015 yılında yapılan nüfus araştırmasına göre, büyükçekmece’nin nüfusu yaklaşık 230.000 kişidir. Bu kadar insana ev sahipliği yapmasından dolayı bir çok etkinlik de beraberinde geliyor. İlçede her yıl 1 – 7 Temmuz tarihleri arasında Büyükçekmece Kültür Sanat Festivali düzenlenmektedir. Bu festival dünyanın en büyük üçüncü festivali olarak gösterilmektedir. Bu festivale her yıl en az 35 bin kişi katılmaktadır. Festivallere Tarkan, Hande Yener, Gülben Ergen dahil onlarca şarkıcı ve sanatçı katılmıştır. Ve katılmaya devam edecektir.
Büyükçekmece’nin tarihi yerleri
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
kursunlu Han
Sokullu Mehmet Paşa Camii
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü:
İstanbul’dan 36 kilometre uzaklıkta yer alan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, padişah’ın zigetvar seferine çıkarken Ordu’nun suyun karşısına geçerken zorlandığını görünce buraya bir köprü yapılması için kendisi seferden dönene dek Mimar Sinana bu köprüyü tamamlamasını emretmiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar Seferinde öldüğü için köprünün yapıldığını görememiştir. Köprü 1567 de tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleymanın oğlu döneminde tamamlanmıştır. Köprünün etrafında Sokullu Mehmet Paşa Camii, Kurşunlu Han, ve Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer almaktadır. Mimar Sinan’ın “Şaheserim” diye bahsettiği köprü Kanuni Sultan Süleyman Köprüsüdür. 636 metre uzunluğunda 7.17 metre genişliğindedir. 28 adet Kemer’den oluşmuştur. Köprüyü yapabilmek için gölün sularını tulumbalar yardımı ile boşaltmışlardır. Köprü en son 1986- 1989 tarihleri arasında restore edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Büyükçekmece semtinin sembolü olarak gösterilmektedir.
Kurşunlu Han
İstanbul Büyükçekmece’de bulunan kurşunlu han Diğer adıyla Büyükçekmece Kervansarayı 1566’da Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılmıştır. Hanın yapımı Mimar Sinan’a verilmiştir. 48 metre uzunluğunda 22.3 metre genişliğindedir. Yapımında çatının kurşunla kaplanmasından dolayı halk arasında kurşunlu han olarak yayılarak öyle kalmıştır.
Sokullu Mehmet Paşa Camii :
Sokullu Mehmet Paşa Camii 1567 yılında Sokullu Mehmet Paşa’nın emriyle Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Caminin mescidinin en önemli özelliği Dünyada sadece bir adet eşinin bulunmasıdır. O eş ise Mısır’daki piramitlerdir. Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin karşısında Kurşunlu Han bulunmaktadır. Caminin yanında ise Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi yer almaktadır. Bu yapıtların hepsi Büyükçekmece ‘nin sembolü olan Kanuni Sultan Süleyman köprüsünün başlandığı kısımda bulunmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Camii Sokollu Mescidi olarak da bilinir. günümüzde hala korunan önemli değerlerimizdendir.
Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi:
Çeşme 3 adet kanatlı taştan yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman sefere çıkarken Mimar Sinana Kurşunlu Hanı, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nü ve Kanuni Sultan Süleyman çeşmesini yapmasını emretmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi günümüzde halen kullanmaya devam edilmektedir. Çeşmenin yanında Sokullu Mehmet Paşa Camii bulunmaktadır.
Büyükçekmece’de gezilecek yerler
Büyükçekmece’de gezilecek birçok tarihi mekan mevcuttur. Kurşunlu Han, Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi, Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nün yanı sıra, birçok Alışveriş Merkezi Aqua parklar ibadethaneler piknik alanları ve restaurantlar mevcuttur. İlçede 3 adet özel üniversite bulunmakta. Ayrıca alışverişlerinizi yapabileceğiniz üç adet alışveriş merkezi mevcut. Büyükçekmecede konaklayabileceğiniz 3 adet gayet büyük otel de hizmet vermektedir.
Büyükçekmece yemekleri
Büyükçekmece’de yemek yemenizi sağlamak için birçok Restaurant, Cafe, lokanta ve bistro bulunmaktadır. Bu mekanlarda iskender, kebap, tatlı, balık, döner, çiğ köfte, gibi yiyecekler bulunmaktadır. Çok uzun bir sahil şeridi olduğu için sahilde birçok balık lokantası da mevcuttur. Gireceğiniz herhangi bir Restaurant’ta iki kişilik bir menü için minimum 30 TL Maksimum 140 TL gibi bir hesapla karşılaşmaktasınız. Ayrıca alışverişiniz yapacağınız alışveriş merkezlerinde yemek yiyebileceğiniz fastfood restaurantları da mevcuttur.
İstanbul Büyükçekmece Mahalleleri
19 Mayıs Mahallesi, Ahmediye Mahallesi, Alkent 2000 Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Celaliye Mahallesi, Cumhurıyet Mahallesi, Çakmaklı Mahallesi, Dızdarıye Mahallesi, Ekinoba Mahallesi, Fatıh Mahallesi, Güzelce Mahallesi, Hürriyet Mahallesi, Kamiloba Mahallesi, Karaagaç Mahallesi, Kumburgaz Mahallesi, Mimaroba Mahallesi, Mimarsinan Mahallesi, Murat Çeşme Mahallesi, Pınartepe Mahallesi, Sinanoba Mahallesi, Türkoba Mahallesi, Ulus Mahallesi, Yenimahalle Mahallesi