Best Of Bozkır

Konya Bozkır İlçesi

Konya/Bozkır Tarihi

Konyanın En Eski İlçelerinden Biri Olan Bozkır İlçesi Tarihi ve Yerleşim Bilgileri Bozkır Tarihi Milattan Önce Leontopolislere Dayanmaktadır

Konya ilinin en eski ilçelerinden biri olan Bozkır’ın il merkezine uzaklığı 116 km dir. Konya’nın Akdeniz bölgesi sınırları içinde yer alır.Toroslar’ın İç Anadolu bölgesine bakan eteklerinde kurulmuştur.Bozkır’ın bu özelliği iklim,bitki örtüsü,sosyal ve ekonomik yapısını etkileşmiştir.

Denizden yüksekliği 1200 m dir.Akdeniz iklimi ile Karasal iklimin etkilerini Toros Dağları belirler. Zirveleri (Tufan Deresi,Tosun Taşı ,Sarı Ot, Sülek, Gölcük) temiz havalı, kekik ve çam kokulu, soğuk su kaynaklı yaylalarıyla, Akdeniz bölgesi göçebeleri Bozkır insanının birleşip kaynaştığı yazın dağ turizminin yapıldığı yerlerdir.

Bozkır ilçesine komşu ilçeler : Doğuda Güneysınır, Çumra Güneyde Hadim, Güneybatısında Gündoğmuş Batıda Akseki, Ahırlı Kuzeyde Seydişehir, Ahırlı, Yalıhüyük ilçeleridir.

Toroslar’ dan çıkan Çarşamba çayı bozkıra hayat veren kendi oluşturduğu, vadi, zirai üretim ve yerleşim alanıdır.Çarşamba çayı ; Aygır denilen kaynaktan çıkar, yakın zaman kadar temiz ve duruluğu bozulmadan akardı, ilçe merkezine ulaşıncaya kadar, Karacahisar, Sorkun, Dere ve Çağlayan gibi yerleşim yerlerini kat ederek geldiği için çevre kirliliği bu çayı da etkilemiştir. Buna göre çevre halkı ve yetkililer arıtma tesisleri yapılması için çalışmalar başlatmışlardır. Çarşamba çayı su çatı denilen bölgede Beyşehir gölünden gelen Çarşamba kanalı ile birleşir, Çarşamba suyu şeklinde Apa barajına akar.

İlçemiz ve çevresinde görülen derin vadileri Çarşamba çayı ve kanalının şekillendirmesidir.

Bozkırın M.Ö. adı LEONTOPOLİS (Arslanlar Kenti) dir. İsaura bölgesinde yer alır.Tarih boyunca bu bölge çeşitli kavimlerin yönetiminde kalmıştır. Uzun zaman roma İmparatorluğu sınırları içinde yönetilmiş, M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılmış Doğu Roma (Bizans) sınırları için de kalmıştır.

Türklerin Konya yı 1176 yılında Başkent yapmaları ile de İsauria bölgesi Türklerin eline geçmiştir.

İsauria Bölgesi baş kenti ; Bozkıra 16 km uzaklığında (Konya Bozkır Karayolu Üzerinde ) Ulupınar, Hacılar, Işıklar ve Yazdamı köyleri arasındaki dağlık alanda bulunan ve bu gün “Zengibar Kalesi” olarak bilinen Antik İsaura kentidir.

1400 lü yılların başında Yalıhüyük ve çevresinde yaşayan Bozkır Bey, Leontopolis’e gelerek kendi adını vermiştir.16 ve 17 Yüzyıllarda Bozkır ismi “Sırıstat”, “Silıstad”, “Seriustat” olarak anılmıştır. Bu isimle anılmasının sebebi tufan deresinde çıkartılan ve ilçe merkezine getirilerek eski ilk okul (Atatürk ilköğretim okulu (Selimiye mektebi)) inde eritme işlemi yapılan Simli Kurşun maddesinin baş üstadı (Ser Usta) dan gelmektedir, Simli kurşun madeninden az miktarda altın ve gümüş de elde edilmekteydi.

Bozkır adı, Katip Çelebinin cihan Nümasında “ Buz-kır” olarak geçer.

İsauria bölgesinde bilimsel araştırma yapan Hamilton, Bozkır’a “Tris-maden” adını vermiştir. Bu adı; üçlü madenin kurşun, altın, gümüş adına izafeten verdiği anlaşılıyor.

Bozkır ilçesinin tarihi ve tarihi eserlerini, coğrafi yapısını inceleme konusu yaparak yıllarca Bozkır ilçesine gelip görmüş yerli ve yabancı tarihçi, arkeologlar eserlerinde Bozkır ve çevresini tanıtmışlardır

Category:
Community