Üniversitemiz Hakkında Her Sorunun Cevabını Alabilirsiniz.
"Artvin Çoruh üniversitesi 2013-2014 Girişliler
Üniversitemiz hakkında
7 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi, kurulduğu günden itibaren hızlı bir gelişim ve değişim süreci içerisine girmiştir. 2012 yılı itibariyle Artvin Çoruh Üniversitesi’nin mevcut durumu aşağıda özetlenmiştir.
Yerleşkeler
Artvin Çoruh Üniversitesi eğitim, araştırma ve sosyal-kültürel donatıları, Artvin kent merkezinde birbirinden yaklaşık 3 km uzaklıktaki iki ana yerleşke olan Şehir ve Seyitler Yerleşkeleri üzerinde planlanmıştır.
*Seyitler Yerleşkesi
Şehirden yaklaşık 3 km. uzaklıkta, 187 dönüm arazi üzerine kurulan Seyitler Yerleşkesi’nde inşa edilen Ana Hizmet Binasında halen Rektörlük, Rektörlüğe bağlı bazı birimler ile Orman Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü yer almaktadır. Bu yerleşkede inşası tamamlanan “Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Merkezi”; Üniversitemiz öğrencilerinin ve personelinin okuma, dinlenme, alış-veriş, beslenme ve sağlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla, sinema, seminer salonu, sergi salonu, kitap satış bürosu, banka, kuaför, öğrenci ve personel yemekhanesi, mediko-sosyal odaları, eczane, acil servis vb. tesisleri barındıracaktır.
Yine Seyitler Yerleşkesi'nde 2011 yılı içerisinde hizmete açılan Kapalı Spor Salonu, yaklaşık 3.500 m2 kapalı alana sahip olup, 900 kişilik seyirci kapasitesi ile spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 yılında yapımı tamamlanan ve eğitim hizmetine açılan iki adet eğitim bloğunda ise Fen Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi yer almaktadır.
2011 yılı içerisinde hizmete açılan, Üniversitemizde bilim ve eğitim faaliyetlerinin daha modern ve rahat ortamda yapılmasına olanak tanıyan Merkezi Araştırma Laboratuarı, Üniversitemizin araştırma-geliştirme işlevinin yanında, ilimizin ihtiyaçlarına yönelik analiz ve deneylerin yapılmasına da katkıda bulunacaktır.
Doğa ile iç içe olan Seyitler Yerleşkesi, çevre düzenleme çalışmalarının ve sosyal donatıların da tamamlanması ile öğrencilerin ihtiyaç duyacağı her türlü tesisi bünyesinde barındıracaktır.
*Şehir Yerleşkesi
Çoruh Nehri’nin kenarında, 70 dönüm arazi üzerine kurulan Şehir Yerleşkesi’nde ise, halen Sağlık Yüksekokulu ve Artvin Meslek Yüksekokulu eğitim hizmeti vermektedir. Sayın A. Nihat GÖKYİĞİT’in inşası için 3.000.000 TL nakdi bağışta bulunduğu “Kongre ve Kültür Merkezi” hizmete açılmıştır. Yapımı devam eden yeni eğitim binaları ve sosyal donatıların tamamlanması ile birlikte Şehir Yerleşkesi de öğrencilerimizin huzur içinde eğitim-öğretim çalışmalarını gerçekleştirebilecekleri bir ortama kavuşacaktır.
*Hopa Yerleşkesi
Hopa ilçesinde kurulan Hopa Yerleşkesinde Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile Hopa Meslek Yüksekokulu eğitim hizmeti vermektedir. Hopa Meslek Yüksekokulu 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile birlikte yen eğitim binasında eğitim hizmetlerini sürdürmektedir.
Üniversitemizin ana yerleşkeleri dışında kalan birimlerinden, Arhavi Meslek Yüksekokulu Arhavi ilçesinde geçici olarak kendisine tahsis edilen eğitim binasında Yusufeli Meslek Yüksekokulu ise Yusufeli ilçesinde kendisine ait eğitim binasında eğitim hizmeti vermektedir.
Eğitim-Öğretim
Üniversitemizde farklı akademik birimlerde (meslek yüksekokulu, yüksekokul, fakülte, enstitü) ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim programları uygulanmaktadır. Bir akademik yıl, her biri 14 haftadan oluşan Güz ve Bahar yarıyılından oluşmaktadır. Yarıyıl eğitimi yapılan Enstitü, Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarındaki öğrenciler her ders yılı ya da yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde katkı paylarını yatırıp danışmanlarının gözetiminde ders yazılımlarını kendileri yaparak kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Artvin Çoruh Üniversitesi’nde derslere devam zorunluluğu vardır. Uygulamalı derslerin % 20’sinden, teorik derslerin % 30’undan fazlasına katılmayan öğrenciler devam zorunluluğunu yerine getirmemiş sayılır ve o dersin dönem sonu sınavına katılamazlar.
Ayrıca öğrencilerin yetenek, bilgi ve becerilerini geliştirmek için 2010 yılında kurulan Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTSEM) bünyesinde Genel İngilizce Kursu, Arapça Kursu ve KPDS/ÜDS Hazırlık Kursu, gibi yabancı dil ağırlıklı kursların yanı sıra Piyano Kursu, AutoCAD Kursu ve 3DMax Modelleme Kursu gibi sanat eğitimi ve teknik eğitim içerikli kurslar da düzenlenmektedir.
Üniversitemize yeni kayıt olan öğrencilere okuyacağı bölümü/ anabilim dalını/ programı ve üniversiteyi genel olarak tanıtmak ve yeni ortama alışmalarını kolaylaştırmak amacıyla akademik birimlerimizce Oryantasyon (Uyum) Programı uygulanmaktadır. Üniversitemizde yaz okulu ve İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmamaktadır.
Sağlık Hizmetleri
Üniversitemiz bünyesinde herhangi bir sağlık birimi bulunmadığından, Artvin İl Merkezindeki Üniversitemiz öğrencileri ile personeli ve yakınları ildeki Sağlık Ocakları ve Artvin Devlet Hastanesi hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Üniversitemiz sağlık hizmetlerinden hastaneler tarafından verilen reçetelerde belirtilen ilaç bedellerinin % 90’ı ve hastane masraflarının tümü Üniversitemiz tarafından karşılanmaktadır.
Beslenme -Barınma Hizmetleri
Üniversitemiz bünyesinde bulunan yemekhanelerde öğle yemekleri verilmektedir. Yemekler, öğrencilerin dengeli beslenmeleri amacıyla kaliteli ve ucuz olup, dört çeşittir. Ayrıca her birimde öğrenci kantinleri mevcut olup, alternatif beslenme imkânları sunulmaktadırlar.
Artvin İlinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde faaliyet gösteren 328 öğrenci (erkek) kapasiteli, 338 öğrenci (kız) kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Ayrıca Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Seyitler Yerleşkesi yakınında yapımı tamamlanan 500 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının başında öğrencilere barınma hizmeti vermeye başlamıştır. Artvin’de özel yurtlar da faaliyet göstermektedir.
Bilgisayar ve İnternet Hizmetleri
Üniversitemiz 20 GBit hızında Metro Ethernet ile ULAKBİM üzerinden internete bağlanmıştır. Tüm birimler tek bir merkez üzerinden internete ulaşmaktadırlar. Aynı binada hem kablolu hem de kablosuz ağ sistemi kurulmuştur. Öğrencilerimizin gerek bilgisayar eğitimi, gerekse internet hizmetlerini alabilmeleri için 6 adet bilgisayar laboratuarı hazırlanmıştır. Bu laboratuarlarda toplam 160 adet bilgisayar bulunmaktadır. Ayrıca gerek öğrencilerimizin diğer üniversitelerden ders alabilmeleri, gerekse diğer üniversitelerdeki öğrencilerin üniversitemizden ders alabilmeleri için YÖK öncülüğünde 1 adet Uzaktan Eğitim Sınıfı oluşturulmuştur. Söz konusu sınıf 40 öğrenciye kadar hizmet verebilmektedir.
Ulaşım
Artvin İl merkezindeki yerleşkelerde ulaşım Artvin Belediyesi dolmuşları ile sağlanmaktadır. Dolmuş seferleri sürekli olup, öğrencilerimizin ihtiyaç duyacağı alanlara ulaşım doğrudan veya aktarmalı olarak sağlanmaktadır.
Burs
Ekonomik durumu zayıf ve başarılı öğrencilere Artvin Yüksek Öğrenimi Destekleme Derneği tarafından burs verilmektedir. Nihat Gökyiğit Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı tarafından da öğrencilerimize burs sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin Üniversitemizde yarı zamanlı çalışarak, sosyal hayatta başarılı olmaları ve bütçelerine ekonomik katkıda bulunabilmeleri mümkündür. Kütüphane, bilgisayar salonları, kültür ve kongre merkezleri, sağlık, sosyal ve spor tesisleri, laboratuarlar, Rektörlük, sera ve çevre düzenleme, dış ilişkiler ile bazı akademik ve idari birimlerde sigortalı çalışabilmektedirler. Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca ihtiyaç sahibi öğrencilere beslenme yardımı da yapılmaktadır.