Ardahan Çıldır Gençliği

Ardahan ili, Çıldır ilçesi gençlerinin sosyal refahını ve kültürel seviyelerini yükseltmek için kurulmuş bir platformdur.

Ardahan'ın ilçesi olan Çıldır gençlerinin sosyal refahını ve kültür seviyelerini yükseltmek için kurulmuş çalışmaları gönüllülük esasına dayanan bir platformdur...

Ardahan'ın İlçeleri

Ardahan'a bağlı 5 ilçe bulunmaktadır.

ÇILDIR - En eski Türk yerleşim merkezlerinden biridir. Heredot tarihinde de bahsedildiği gibi MÖ 650-700 yılları arasında bölgeye gelen Saka Türkleri, Çıldır’a ebedi Türk olma damgasını vurmuşlardır. Çıldır adı da oradan gelmektedir. 25 Şubat 1921 yılında düşman işgalinden kurtularak Türk topraklarına katılmıştır. Yüz ölçümü 1446 mk lik bir alan sahiptir. Ardahan'a uzaklığı 45 km dir.


Göle - Ardahan’ın İl olması ile birlikte ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. İlçe kuzeyde Posof ilçesi ile 26 km Doğuda Gürcistan ile 7 km Güneyde Çıldır İlçesi ile 5km ve batıda Hanak İlçesine 10 km Ardahan'a uzaklığı 38 km dir yüz ölçümü 280 km kare olup ortalama rakım 220 m dir. Göle, Küçük Ardahan Sancağı adı ile 1551 de Erzurum’a, 1579 da Kars eyaletine bağlanmıştır. En son olarak 27.05.1992 tarihinde 3806 Sayılı Kanun ile Ardahan iline bağlanmıştır. Yüz ölçümü 1420 metrekaredir denizden yüksekliği 2030 metredir İlimize uzaklığı 45 km dir.

Hanak - Hanak'ın kuruluşu MÖ 665 yılına dayanır Hanak halkı Saka (İskit) Türklerinin Gagu adlı hükümdarlar boyuna mensuptur. 1 Mart 1921 de topraklarımıza katılmış Meşe Ardahan adıyla bilinen Hanak Posof İlçesine bağlı bir bucak iken, 1958 yılında Kars İline bağlı bir ilçe olmuş ve 1992 yılında da Ardahan’a bağlı bir ilçe olmuştur. Yüz ölçümü 547 km kare Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1820 m dir Hanak İl merkezine uzaklığı 28 km dir.

Damal - Damal ve yöresi Orta Asya’dan Avrupa‘ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergâhında bulunan yerleşim alanlarıdır. Tarihte Ardahan-Posof Sancaklarına bağlı Kur’a ya da Meşe Ardahan adı ile anılan bölge 1064 yılında Alpaslan tarafından Selçuklu topraklarına katılmıştır. Akkoyunlu Uzun Hasan döneminde 1453 Maraş yöresinden gönüllü olarak getirilen Dulkadurlu–Ulusu topluluğundan “Türkmenler“ günümüze kadar kendi gelenek ve göreneklerini koruya gelmişlerdir. Ulgar ve Cin dağlarını yaylak edinip zamanla Damal bölgesinde köyler oluşturmuşlardır.

Posof - Ardahan ilinin kuzeyinde ve Gürcistan Cumhuriyeti ile sınır olan bir yerleşim birimidir. Posof adı Ormanlık dere anlamına gelen Postkhov kelimesinden türemiştir 1928 yılından itibaren resmi kayıtlarda ilçe adını almıştır.MÖ 680 yıllarında Kafkasların kuzeyinden gelen atlı göçebe Saka- İskit Türklerinin yerleşim merkezi olmuş daha sonra MÖ 150 MS 430 yıllarında partarsaklı Türklerinin hakimiyeti altına girmiş Posof ilçesi 1918 m yükseklikteki Ilgar dağının kuzeyinde engebeli arazi üzerine kurulmuş bir ilçedir. İlçenin iklimi karasal iklim olmasına rağmen Karadeniz ve Hazar denizinden gelen sıcak havanın ve rakımının 1580 m civarında olması etkisiyle ilçenin iklimi biraz daha ılık geçmektedir. Bu nedenle ilçede meyve ve sebze yetişmesi mümkündür. İlimize uzaklığı 81 km dir İlimizin ilçelere ulaşımı karayoluyla sağlanmaktadır. En yakın demir yolu ve hava yolu Kars ilinden sağlanmaktadır uzaklığı 80 km dir.

Category:
Non-Governmental Organization (NGO)