Çamlıdere KÖYÜ

-TANITIM-

Çamlıdere, Aydın ilinin Bozdoğan ilçesine bağlı bir köydür.

TARİHİ :
Çamlıdere Köyü yörük Türkmenlerinden oluşmuştur.Irk ve konuşma özellikleri Akdeniz Toros yörükleri ile aynıdır.Köy Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adı Sipahilerdir. Bu adın verilmesinin nedeni Osmanlı döneminde Sipahi Dede'nin tüm savaşlara katılması ve hep sağ olarak köyüne dönmesinden almıştır. 1960'lı yıllara kadar askere gidecek gençler Sipahi Dede'nin mezarını ziyaret eder ve oradan bir parça taşı askerden sağ dönmek için yanında götürürlerdi..Sipahilerin aşağıya ovaya doğru olan (yani şu andan köyün yerleştiği alan)kesiminde çakalların çok olması nedeniyle Çakaldere olarak anılmıştır.Şu anda bile varlığını sürdüren 1952 yılında yapılan çeşmenin üzerinde Çakaldere Halk Çeşmesi yazmaktadır.Bu çeşmenin üstündeki yazı ve çeşme Durmuş Kazık tarafından inşaa edilmiştir. 1960 yılında adı diğer köy halkları tarafından alay konusu olmasın ve Çam ağaçları ile kaplı olmasından dolayı Çamlıdere olarak değiştirilmiştir.Milattan önce 300 yıllara ait halkına PİGİNDALI denilen adı kuvvetle BARGASA olduğu tahminen bilinen ve Çamlıdere Köyü'ne 8 km'lik bir uzaklıkta ve güney batısında bir antik kent bulunmaktadır.Bu kentin adınının geçtiği yazıtı müzeye bildiren Prof.Dr.Ferda Akar'dır.Bu Bölgedeki isimler hep Roma dönemi isimlere benzemektedir.Biresse-Brassia,Cımbılaz-Cumbulasia,,Tefre-Tefrae,Amasya-Amasra (bu ispatlıdır)Çamlıdere Köyünün Mahallesi olan Bulayla(bence Bulaila) böyledir.Bu sözcükler türkçe kökenli değildir.Çünkü kök heceler anlamsızdır.

KÜLTÜR :
Köyün kültür ve gelenekleri,köy ege bölgesinin kültür ve geleneklerini yansıtmakta olup halen kültür ve geleneklerini sürdürmektedir.Köy Cumhuriyetin ilk yıllarında erkekler efe kıyafeti kadınlar ise o meşhur üçetek kıyafeti giymiştir. Daha sonraları nazilli basması ve pazeninden yapılmış olan fistan ve altına top don giymeye başlamışlardır.Başlarına beyaz bürgü(börkü) örterlerdi.Şimdi sıradan toplumun genelinde olduğu (Cin, etek) gibi giyinilmektedir.Eskiden başa giyilen takke vişne çürügü renginde ve üzerinde altın veya gümüş paralar dizilirmiş. Köyün konuşmasında türkçe olmayan kelimeler büyük oranda türkçeleştirilmektedir.Ayrıca r harfi pek kullanılmamaktadır. Başka yerlerde pek geçmeyen kelimelerle bezenmiş öz türkçe konuşurlar.Köyün Oğlak çevirme kebabı,Keşkek ve Zeytin yağlı yemekleri çok meşhurdur. Söz ve müziği Ferda Akar'a ait Çamlıdere Köyü Türküsü de bulunmaktadır.

COĞRAFYA :
Aydın iline 80 km, Bozdoğan ilçesine 16 km uzaklıktadır.köyün güneyinde Muğla'nın Yatağan ilçesi ve Kavaklıdere ilçeleri bulunmaktadır.Kuzeyinde Karıncalı Dağı ve onun sırtlarında bulunan Kızılca Köy ve Biresse Köyü bulunmaktadır. Dogusunda Sırma ve Amasya Köyleri daha doğusunda hidro-elektrik santrali Kemer Barajı bulunmaktadır.Çamlıdere Köyü'nün güney-batısındaki Piginda antik(aslında Bargasa) kenti çok gizemli Zeus Pigindenous adlı bir kültün varlığı ortaya konulmuş saklı bir cennettir.

İKLİM :
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak köyün iklimi kışları soğuk yüksek kesimleri karlıdır. Yazları ova kesimi çok sıcak yaylaları ise nispeten serindir.

NÜFUS :
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1036
2000 1026
1997 986

EKONOMİ :
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy kuruluşu itbariyle ova ile dağın kesiştiği yerde lokalize olduğu için orman köyü karakteride taşımaktadır. Okur-yazar oranının çok yüksek olduğu köyün büyük bir kısmı bürokrside ve devlet kademerinde görev yapmaktadır. Emeklilik yaşına gelmiş insanların %90 nı emeklidir. Köy Bozdoğan ilçesinin en büyük hayvan pazarının kurulduğu merkezi bir yerdir.Köyde modern bir hayvan kesimi yapılan mezbaha bulunmaktadır. Bu yüzden tarım arazisinin az olmasına rağmen kişi başına düşen gelirin yüksek olduğu çevre düzenlemesinden binaların estetik duruşu ve kaliteli oluşundan hemen anlaşılmaktadır.

ALTYAPI BİLGİLERİ :
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

SEÇİLDİKLERİ YILLARA GÖRE KÖY MUHTARLARI :

Durmuş Çelik (Cumhuriyetin İlk yılları)
Mehmet Orhan (Cumhuriyetin İlk yılları)
Bekir Yılmaz (1936 lı yıllar köye ilk telefonu getiren Muhtar)
Muhittin Özcan (25 yıl muhtarlık yapmıştır)
Osman Atilla(1950'lı yıllar)
Mehmet Tetik (1960'lı yıllar)
Mustafa Akar (1965-1974 yılları)
Mehmet Tokgöz (1970-80 arası)
Beyhan Atilla (1980li yıllar)
Mehmet Çelik ( 1990lı yıllar)
Mehmet Savaş 1995-2004 lu yıllar)
Muhammed Dolaşır(şu andaki 2008 muhtar)

Tags:
Legal,Residence,Tour Agency
Category:
Legal