Akköy

Bilecik'e bağlı bir köy olan Akköy, Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu topraklarda yer alır.

Akköy Bilecik iline bağlı İnhisar ilçesine yaklaşık 10 km mesafede, bir tepe yamacına kurulmuş şirin bir köydür. Yakınlarında Muratça, Tozman, Harmanköy, Akkum, Kargalı, Karaağaç, Çayköy, Kuşça köyleri bulunmaktadır. İnhisar'a ve Eskişehir'e giden yolları asvalttır.

Akköy'de Akdeniz ve Marmara iklimi görülmekte olup genellikle ılıman bir iklim hakimdir. Bazı kışlar aşırı kar yağışının olduğu soğuk baskıları, bazı yazlar ise ağır sıcak dalgaları görülür.
Akdeniz iklimi nedeniyle pamuk, zeytin gibi sıcak iklim bitkileri yetiştirilebilmektedir.

Köyün civarında tarım faaliyetlerinin yapıldığı tarlalarda daha çok buğday, arpa gibi hububatlar , soğan, fasülye, kabak gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Köy konağı, sağlık evi, 2 cami, imamevi ve kullanılmayan 1 derslikli okulu binası mevcuttur. Öğrenciler taşımalı eğitim ile İnhisar Atatürk İlköğretim Okulu’nda eğitim görmektedirler. İçme suyu, elektrik ve telefon mevcuttur. Akköy hudutları içerisinde mermer ocakları, taşocakları ve seramik yapımında kullanılan özel toprak bulunmaktadır. Halkın geçim kaynağı tarım, ipekböcekçiliği ve hayvancılıktır. Başlıca ürünleri hububat ve üzümdür.

Akköy'üngeçmişi Ertuğrul Gazi ile Söğüt civarına gelen ve buraya yerleşen Kayı Boyu'na dek uzanmaktadır. Köyün yaşlılarının ifadesine göre Ertuğrul Gazi ile birlikte Söğüt civarına gelen Kayı Aşireti'nden 3 oba Akköy civarına gelip yerleşmiş, burası zamanla Cemal Köy adını almıştır. Kayı boyu ve Selçuklu Türklerinde yer isimleri genellikle o bölgede güçlü olan Beylerin ismi ile anılmaktadır. Bu itibarla Cemal Köy'ün Cemal isimli bir şahsın beyliğinde kurulmuş olabileceği kuvvetle muhtemeldir.
Cemal Köy'ün zamanla nüfusunun artması sonucunda köyden ayrılanlar tarafından civardaki otlaklarda bir kaç köy kurulmuştur. Bunlardan birisi de Akköy'dür. Akköy 1923 yılına kadar Söğüt'e bağlı üç nahiyeden (Bozüyük, İnönü, Mihalgazi) biri olan Mihalgazi Nahiyesi olarak bilinmektedir.

•19.yy'dan beri köyde ipek böcekçiliği devam etmektedir.
•Köyün civarında kızılçam ve meşe ormanları bulunmaktadır.
•Halen ayakta kalan ve hizmet veren köy caminin yapılış tarihi rumi 1232 . miladi 1816 dır.
•Akköy'ün 2,5 km kuzey batısında bulunan Muratça Köyünde yaşayan Ermeni toplumu ile 1900'lü yılların başlarına kadar dostane ilişkiler kurulmuş, bina yapımı, zanaatkarlık, terzilik gibi işlerde yapılan ticaret, Birinci Dünya Savaşı'na kadar devam etmiştir, savaşla birlikte ilişkiler bozulmuş ve mübadelede Ermeniler Muratça Köyü'nü terk ederek İstanbul'a yerleşmişlerdir.
•Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar İnhisar'a kadar gelmiş ancak Sakarya Nehri'ni geçemedikleri için suyun karşı yakasındaki köylere ve o dönemde Mihalgazi Nahiyesi olan Akköy'e ulaşamamışlardır.
•1950 yıllarında köyün nüfusu 2000 kişi civarındadır. Şimdi ise 70 hanelik bir yerleşim alanı haline gelmiştir.
•Bilecik Özel İdare Halıcılık ve ipek kadifecilik Akköy atelyesi 1900 yıllarından 1980 yıllara kadar faaliyet göstermiştir.
•Mihalgazi yerleşim bölgesindeki köy, ev boyalarının beyaz olması nedeniyle AKKÖY ismini aldığı rivayet edilir.

Category:
Community